Groningen Stad

Plaatsen > Groningen Stad

Groningen, Universiteit (c) 2016 Martin Lamboo
Groningen, Universiteit (c) 2016 Martin Lamboo

Er bestaat een Provincie Groningen, een gemeente Groningen en een Stad Groningen.

Gemeente Groningen
De gemeente Groningen omvat alleen de kern Stad Groningen en ligt in de Provincie Groningen. Het gemeente huis staat in de stad Groningen.

Stad Groningen
De stad Groningen ontstond in de vroege middeleeuwen op de noordelijke uitloper van de Hondsrug, waar de riviertjes de Drentse A en de Hunze samenkwamen in het Reitdiep.

De eerste houten kerk werd rond het jaar 800 gebouwd. Hoewel Groningen zich aanvankelijk vooral op de zeevaart richt, neemt de regionale marktfunctie vanaf de veertiende eeuw in belang toe. In de vijftiende eeuw breidt de stedelijke macht zich uit, nadat Groningen zich het “stapelrecht” heeft verworven voor alle goederen uit de Ommelanden.

Groningen heeft vandaag de dag veel moois te bieden. Een deel daarvan is te zien in musea, maar je kunt ook een rondvaart maken om kennis te maken met de stad. En natuurlijk moet je ook de Martinitoren eens beklommen hebben.

De shopper vindt in Groningen diversiteit en de kleinschaligheid. Daarom tref je er de wereld aan designshops aan met de laatste trends en niet eerder geziene accessoires. Straten met geurende specerijen, straten met winkels van louter ontwerpers. Straten met originele cadeaushops. In de binnenstad bevinden zich de Grote Markt en de Vismarkt met bijna elke dag een verse warenmarkt met ook kleding en antieke prullaria. Winkelen in Groningen is erg leuk.

Groningen kent enkele met Michelinster bekroonde keukens, nachtrestaurants waar tot ver na middernacht nog aangenaam getafeld kan worden en vooral veel eetcafés met als uitschieter het eetcafé waar de onvolprezen Groninger rijsttafel (bruine bonen met uitgebreide garnituur…) op de menukaart prijkt. Kortom de koks zijn er van alle markten thuis. De onnoemelijk vele restaurants zijn gerangschikt op land en windstreek, dus van Italiaans tot Amerikaans van Gronings tot Chinees.

In een zo jonge stad als Groningen kan natuurlijk prima gestapt worden. Er zijn maar liefst 160 kroegen en discotheken en tientallen terrassen in het centrum te vinden. Ook bruist het in de stad van de theateractiviteiten. Het maakt niet uit op welke dag op of welk tijdstip je in Groningen bent, er is altijd wat te zien, te horen of te doen.

Groningen (c) 2016 Martin Lamboo
Groningen (c) 2016 Martin Lamboo

De stad Groningen heeft niet alleen twee grote bioscopen voor de grote publieksfilms, maar ook een ‘arthouse-bioscoop’. Groningen is niet voor niets de tweede popstad van Nederland. Het wemelt er van de bandjes. Niet zo gek dus dat er verschillende muziekcafés zijn waar de muzikanten kunnen laten horen wat ze in hun mars hebben. Ook als je wil dansen, kun je in de stad prima terecht! Groningen kent een flink aantal discotheken en andere gelegenheden waar tot diep in de nacht gedanst wordt.

Groningen is een paradijs voor theaterliefhebbers. Toneel, dans, muziek, cabaret, elke dag van de week is er wat te zien.

Lees ook onze aantekeningen over parkeren in Groningen.

Bezienswaardigheden:

MARTINITOREN

Groningen Martinitoren (c) 2016 Martin Lamboo
Groningen Martinitoren (c) 2016 Martin Lamboo

De skyline van Groningen wordt na 500 jaar nog steeds bepaald door de Martinitoren. Deze 97 meter hoge toren is te beklimmen. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de stad.

MARTINIKERK
De Martinikerk is ontstaan uit een romanogotische kruisbasiliek uit circa 1230. Het koor werd rond 1430 gebouwd. De kerk telt enkele muur- en gewelfschilderingen uit verschillende perioden. Het kerkorgel is een van de grootste Noord-Europese barokorgels.

DER AA-KERK
De toren van deze kerk is met zijn 76 meter de op een na hoogste van de stad. De kerk zelf wordt vooral gebruikt voor exposities, klassieke-muziekconcerten en andere culturele aangelegenheden.

De Evangelisch Lutherse kerk
De Evangelisch Lutherse kerk, Haddingestraat 23, in Groningen werd gebouwd in de jaren 1694-’96 als schuilkerk op een binnenterrein. Het eclectische voorgebouw dateert uit 1874 en hiervan is de gevel doorgetrokken naar de pastoriewoning (Haddingestraat 25). In de geveltop van de middentravee is een gevelsteen gemetseld met een zwaan, symbool van de Lutherse kerk.

De drie-beukige kerk wordt overdekt door een tongeweld in het midden en vlakke plafonds boven de zijbeuken. De kerk heeft aan drie zijden galerijen.

In de kerk bevindt zich een rijk versierde preekstoel met achterschot en klankbord uit 1696, gemaakt door Jan de Rijk naar een ontwerp van Allert Meijer. Het orgel van de kerk werd gebouwd in 1895-’96 door de firma P. Van Oeckelen & Zn.

STATIONSHAL
Wanneer je Groningen per trein bezoekt, kun je je meteen al vergapen aan de mooie stationshal. Deze is door een uitgebreide restauratie in oude luister hersteld. Het plafond bestaat grotendeels uit…….papiermaché. Het stationsgebouw is voltooid in 1896 en heeft een unieke overdekte derde-klassegalerij.

GOUDKANTOOR
Het Goudkantoor dateert uit 1635, en is oorspronkelijk gebouwd als provinciaal belastingkantoor. In de negentiende eeuw was er een goud- en zilverkantoor in gevestigd. Nu is het pand een horecagelegenheid.

PELSTERGASTHUIS
Het Pelstergasthuis aan de Pelsterstraat 43 is het oudste gasthuis van de stad. Het werd al in 1267 genoemd. Het gasthuis lag toen vrijwel tegen de stadsmuur aan. Na 1600 ontwikkelde het gasthuis zich tot bejaardenhofje.

PEPERGASTHUIS
Dit gasthuis aan de Peperstraat 22 werd in 1405 gesticht als herberg voor pelgrims. Zij kwamen naar de stad om in de Martinikerk Johannes de Doper te vereren. De toegangspoort uit 1640 heeft een gebeeldhouwd opzetstuk uit 1743.

ST. ANTHONYGASTHUIS
Tot halverwege de zeventiende eeuw was het gasthuis aan de Rademarkt 29 in gebruik als bejaardentehuis, maar ook als ‘pesthuis’. Er werden ook krankzinnigen in opgesloten. Het toegangspoortje dateert uit 1644.Ontdek de stad wandelend, fietsend, op een waterfiets of in een kano! Wat je ook kiest, je ziet de schoonheid van de stad van dichtbij.

GRONINGER MUSEUM
Het Groninger Museum, tegenover het Centraal Station, is het meest spraakmakende museum van Nederland. Niet alleen vanwege het opvallende pand, dat een ontwerp is van de Italiaanse architect Mendini, maar ook vanwege de wisselende tentoonstellingen. Zo zijn er in het verleden tentoonstellingen geweest rond het werk van de Russische schilder Repin, de Amerikaanse fotograaf Andres Serrano en de Nederlandse fotograaf Erwin Olaf. De vaste collectie bestaat onder meer uit een grote verzameling porselein en werken van het Groninger kunstgenootschap De Ploeg. Openingstijden: Dinsdag t/m zondag en op feestdagen 10-17 uur (de kassa sluit om 16.45 uur). Het museum is eerste en tweede paas- en pinksterdag geopend. In juli en augustus ook op maandagmiddag geopend van 13-17 uur. Gesloten Maandag, 1e kerstdag en 1 januari.

HET NEDERLANDS STRIPMUSEUM
Het Nederlands Stripmuseum is het museum in Groningen dat als enige in Nederland de strip centraal stelt. Hier zijn een groot aantal striphelden te zien: Suske en Wiske, Jan, Jans en de kinderen, Dirkjan en nog veel meer. Het museum is ingedeeld in speciale ruimtes voor kinderen, volwassenen en kenners. Naast een uitgebreide collectie oude en nieuwe strips zijn er wisselende exposities. Er is te zien hoe strips gemaakt worden, en ook zijn er van tijd tot tijd striptekenaars aan het werk.

NOORDELIJK SCHEEPVAARTMUSEUM/ NIEMEYER TABAKSMUSEUM
In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is veel te zien over de geschiedenis van de handel over water in Groningen. In het Niemeyer Tabaksmuseum is een tentoonstelling te zien van pijpen en andere voorwerpen die te maken hebben met het tabaksgebruik in het verleden.

GRAFISCH MUSEUM
In het Grafisch Museum vind je een overzicht van de geschiedenis van de boekdrukkunst, vanaf de vroegste methodes tot aan het huidige printen. Ook zijn er wisselende kunstexposities.

UNIVERSITEITSMUSEUM
Het Universiteitsmuseum heeft een collectie van instrumenten en objecten die gebruikt zijn aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het gaat om materialen voor geneeskunde, biologie, natuurkunde, biologie en psychologie. Er zijn mineralen en fossielen te vinden, maar ook prenten en kostuums.

NATUURMUSEUM GRONINGEN
Het Natuurmuseum richt zich speciaal op families en kinderen, en biedt informatie over de natuur en het landschap en de rol van de mens daarin. Ook zijn er wisselende exposities, familieprogramma’s en andere activiteiten.

HET PEERD VAN OME LOEKS
Het Peerd van ome Loeks staat op het stationsplein. Dit witte beeld van een paard met zijn eigenaar is gemaakt in 1959, en verwijst naar het populaire Groningse volksliedje ‘Het peerd van ome Loeks is dood’. Het is gemaakt door Jan de Baat, en is het bekendste beeld in de stad.

Ommelander Markt, Harmonieplein Groningen
Elke 2e zaterdag van de maand (+ extra wintermarkten van januari t/m maart), 10:00 tot 17:00  Op de Ommelander Markt kunnen bezoekers kennismaken met lokale en (h)eerlijke producten. Alles met hart en ziel geproduceerd door boeren en ondernemers uit de regio. De consument kan hier de pure producten voelen, bekijken, proeven en kopen. De markt heeft als doel de verbinding tussen stad en platteland te versterken en de keten ‘van boer naar bord’ te verkorten.

Links Groningen stad:

  • VSCG – Vereniging Speeltuin Centrale Groningen – Overzicht van alle speeltuinverenigingen in de gemeente Groningen.
  • VVV – Wetenswaardigheden, bezienswaardigheden, uit in Groningen, bereikbaarheid, overnachten, adres en openingstijden.
  • Aero Service Eelde – Aero Service voor rondvluchten boven Groningen vanaf vliegveld Eelde en Oostwold
  • Fietsstad Groningen – Fietstours door de stad Groningen onder begeleiding van een gids.Start- en eindpunt van de fietstours is Bewaakte Rijwielstallingen bij Pathé Bioscoop Gedempte Zuiderdiep. Op onze website kunt u meer informatie vinden.
  • Kinderboerderij De Beestenborg – De Beestenborg is een kinderboerderij in Ulgersmaborg, in het noordoosten van de stad Groningen. Op de boerderij kunnen grote en kleine mensen rond wandelen, spelen en kennis maken met allerlei dieren. Er zijn varkens, pony’s, ezels, parelhoenders, pauwen, eenden, kippen, kalkoenen, konijnen en natuurlijk verschillende soorten geiten en schapen. Als men uitgeknuffeld is kunnen de kinderen zich uitleven in de speeltuin terwijl hun ouders zitten te genieten van een kopje koffie of een ijsje bij het theehuisje. Akeleiweg 69 – 9703 LN Groningen – T 050-5423692

Pagina met bijdragen van VVV Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *