Beek en Ubbergen

Plaatsen > Gelderland > Beek Ubbergen

De natuur heeft in de dorpen Beek Ubbergen de overhand. Door het beboste heuvellandschap is het net of u zich in een stukje buitenland bevindt.

De dorpen Beek en Ubbergen hebben een bewogen en interessante geschiedenis die teruggaat tot de komst van Batavieren en Romeinen. In de 19e en 20e eeuw lieten veel welgestelden uit Nijmegen, vanwege de romantische ligging, hun kapitale villa’s en landhuizen in Ubbergen bouwen. Als u door het dorp loopt zult u vaak oog in oog staan met deze statige gebouwen.

Het dorp Beek dankt zijn naam aan de talrijke bronnen die in de heuvelrug ontspringen. Het kristalheldere water stroomt in beekjes langs de hellingen naar beneden en in vroegere dagen ontstond hierdoor een florerende wasindustrie. Rond 1900 telde het dorp meer dan 80 wasserijen. Er werd gewassen voor de beter gesitueerden in Nijmegen en voor de bewoners van de villa’s aan de Rijksstraatweg. Het heldere bronwater en tevens de rust en schone lucht trokken ook veel toeristen van heinde en ver aan om in Beek de gezondheid op te krikken en nieuwe energie op te doen.

Veel is er veranderd sinds die tijd maar wat gebleven is is de mooie natuur, de frisse lucht en de vriendelijke bevolking die oog heeft voor haar verleden en toekomst. Zo worden de vele monumenten van Beek en Ubbergen gekoesterd en worden andere gerestaureerd, dan wel herbouwd als ode aan een roemrijk verleden.

Op de Kerkberg in Beek vindt u twee kerken: de RK Bartholomaeuskerk en de huidige hervormde kerk. De grote kerk is befaamd om het interieur en het gerestaureerde Lindsenorgel waarop regelmatig concerten worden gespeeld. Opmerkelijk is het beslag van het orgel waarop een vrouw en een kind, varend op een dolfijn zijn afgebeeld. De dagkapel is elke dag geopend vanaf 9 uur. Het kleine kerkje werd gebouwd als R.K. kerk, maar was al snel te klein. Het is een éénbeukige kerk met romaanse toren, waarvan het schip gebouwd is rond 1650. De kerk is nu in gebruik als hervormde kerk en als locatie om voor de wet te trouwen.

Het Middeleeuwse witte kerkje in Ubbergen ligt aan de voet van de heuvelrug met de begraafplaats rondom. Het bestaat in de huidige gedaante sinds 1650. Het is verschillende malen hersteld na oorlogsgeweld, onder meer na de inval van Fransen in 1794. Het vroege 19e eeuwse kerkhof bevat grafkelders met platte hardsteen en zerken. Er liggen vele notabelen begraven waaronder dokter Abraham Schol van Egmond, bekend uit de Camera Obscura van Hildebrand.

Museum Mooi Nederland
Heemkunde Museum met wisselende exposities.
Geopend: van Pasen tot 31 oktober ma t/m za 10.00-16.00 uur van 1 nov. tot Pasen wo en za 10.00-13.00 uur.
Museum Mooi Nederland, Van Randwijckweg 2, Beek-Ubbergen Tel: 024-6843359 en 024-6842609.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Beek en Ubbergen en omgeving.

In Beek en Ubbergen en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Beek en Ubbergen en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *