Beilen

Plaatsen > Beilen

Beilen is een esdorp dat ontstond in de vroege middeleeuwen op de hogere zandgronden nabij de Berkelstroom. Het aan de weg van Meppel naar Groningen gelegen kerkdorp ontwikkelde zich tot hoofdplaats van het gelijknamige dingspel. Door een grote brand in 1820 verloor Beilen een belangrijk deel van het oorspronkelijk agrarische karakter. Na de Tweede Wereldoorlog is het dorp met name aan de oost- en zuidzijde uitgebreid.

Op maandag zijn de winkels ’s middags gesloten. Op donderdag is er warenmarkt van 09-12u. De koopavond is op vrijdag tot 21:00 uur.

De kerk van Beilen
De Hervormde kerk, oorspronkelijk gewijd aan Sint-Stephanus, is een éénbeukige kerk met driezijdig gesloten koor, een schip met versneden steunberen en een toren van vier geledingen met traptoren en ingesnoerde spits. De kerk wordt voor het eerst vermeld in 1139. De huidige gotische kerk kwam rond het jaar 1500 tot stand.

De toren van Beilen behoort tot het Drentse typeof Drentse torenfamilie van Johan die Werckmeyster. In de toren hangt een in 1883 door A.H. van Bergen hergoten klok. Na een brand in 1607, waarbij het gebouw op de muren na werd verwoest, volgde herstel. De kerk is gerestaureerd in 1937-&Mac226;38 en in 1990. Aan de zuidzijde van het schip bevindt zich een moderne achtzijdige consistorie. Het kerkinterieur wordt gedekt door een houten tongewelf (schip) en stenen kruisribgewelven (koor). Tot de inventaris behoren een orgel, gebouwd in het eerste kwart van de negentiende eeuw door P. van Oeckelen voor de Broerkerk in Groningen (1840 overgebracht), en een preekstoel uit 1938.

De kerk bestaat uit een schip en een smaller driezijdig gesloten koor. Het koor met een nieuw stenen gewelf heeft aan de buitenkant dunnere baksteen dan de kloostermoppen van schip en toren en wekt daardoor de indruk later gebouwd te zijn. Bij de restauratie (1937-’38) bleek echter dat de koormuren er al stonden toen het schip gebouwd werd, want de geprofileerde waterlijsten liepen ook om de westzijde van de steunberen die tegen de kerk geplaatst zijn. Aan een latere bekleding van de koormuren is ook niet te denken, omdat de oorspronkelijke muren dan erg dun geweest zouden zijn. Kennelijk zijn dus hier grote en kleine steen door elkaar gebruikt. Kenmerkende details van het schip dat na koor en toren werd gebouwd zijn de diepe geprofileerde spitsbogige poortjes aan noord- en zuidzijde, waar de waterlijst in een rechthoek omheen loopt. Het venster boven het noordelijke poortje heeft zijn oude laatgotische tracering bewaard; bij de overige vensters zijn de stenen traceringen bij de restauratie opnieuw aangebracht. Een aardig detail is het nisje in de westgevel, dat mogelijk vroeger gediend heeft als beeldnis of om er een kerkhoflicht in te plaatsen. De kerk is met de toren in de 15de eeuw gebouwd en samen vormen zij een rijp gotisch geheel. De consistorie aan de zuidzijde is nieuw.

Het interieur is zeer sober. Het oude meubilair is bij de restauratie op het orgel na volledig opgeruimd en de kerk heeft een zware steriele inrichting met massieve bankenblokken, zelfs in het koor. De kerk was voor de restauratie een bankenpakhuis, nadien werd hij het weer, alleen met dit verschil dat de preekstoel verplaatst is van de zuidwand naar de grens van koor en schip.

Bij de restauratie zijn fragmenten gevonden van decoratief beeldhouwwerk in kalksteen, die helaas niet bewaard zijn. Mogelijk hebben ze onderdeel uitgemaakt van een omlijsting van de sacramentsnis in de noordoosthoek van het koor. Het nisje in de zuidoosthoek heeft waarschijnlijk als piscina gediend. Aan weerszijden van de zij-ingangen zitten wijwaternisjes. Een dergelijk nisje troffen we ook bij de westingang aan. De grote korfbogige nissen hebben een decoratieve functie.

Bronnen: Dr. Regn. Steensma Lang de oude Drentse kerken (1977) ISBN 90 246 4213 2 (Bosch & Keuning – Baarn)

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Beilen en omgeving.
In Beilen en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Beilen en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *