Beuningen

Plaatsen > Beuningen.

Beuningen is een Gemeente in de provincie Gelderland. Inwoneraantal: 25.289 Oppervlakte: 47,50 km².

De gemeente Beuningen bestaat uit de woonkernen:

  • Beuningen,
  • Ewijk,
  • Weurt,
  • Winssen

De gemeente Beuningen is gelegen in een oud cultuurlandschap, dat ingeklemd ligt tussen de Waal in het noorden en de Maas in het zuiden. Er is vooral bewoning te vinden op de twee hoger gelegen stroken grond. In het zuiden is dat de Wijchense rivierduin. In het noorden liggen de meeste nederzettingen op de stroomrug van Beuningen en Ewijk. Beide stroken waren al in de prehistorie bewoond. De Romeinen legden hier grote landbouwcomplexen aan met luxe villa’s. Op de noordelijke stroomrug bouwden ze een belangrijke, doorgaande heerweg. Op veel plaatsen in het Land van Maas en Waal komt de naam van deze oost-west georiënteerde handelsroute voor, alle een variant op de naam Koningstraat.

De inheems Romeinse nederzetting was van regionale betekenis. In de Middeleeuwen werden de verhoudingen grimmiger en werden veel gebouwen versterkt. Zo ontstonden burchten, kastelen, hofsteden en versterkte boerderijen. De beide oude bewoningsgronden zijn nog goed in het landschap te herkennen, de wegen lopen er kronkelend en we komen er de oudste monumenten tegen. Hier is ook de landelijke sfeer behouden gebleven.
We vinden er vele oude dorpjes, molens, torens, boerderijen en kastelen, zoals Slot Doddendael in Ewijk. De hoofdburcht van Slot Doddendael (Hof te Ewijk) stamt uit de 14e / 15e eeuw, terwijl de bijgebouwen uit de 19e eeuw dateren. Slot Doddendael is omringd door een slotgracht met dodden (riet). De omgrachting is nog in tact, evenals sommige delen van de ommuring. In de overwelfde kelders zijn nog enkele wandschilderingen te zien uit de tijd dat hier een schuilkerk gevestigd was.

Verspreid over de gemeente Beuningen vindt men sporen uit een ver verleden: de twee middeleeuwse torens in Ewijk en Winssen, het torentje van Blanckenburgh, het enige overblijfsel van het Kasteel van Blanckenburgh, dat bestond uit een voorburcht en een hoofdburcht. Maar ook boerenhofstede Den Olden Tempel in de Tempelstraat, op de plek van een voormalig edelmanshuis. Het huidige gebouw stamt uit 1838, maar de voorloper van dit gebouw moet al ruim voor 1500 op dezelfde plek hebben gestaan. Voorheen had het een gracht met ophaalbrug en afsluitbaar hek. De graftombe van de familie Van het Lindenhout, naamgevers van een weesinrichting in Nijmegen, staat in de voormalige boomgaard van de Olden Tempel en was lange tijd overwoekerd en vergeten.

Maas en Waals Museum 1939-1945
Molenstraat 18, Winssen, tel. 0487-523701.
Museum, streekhistorie van 1939 (mobilisatie) tot en met bevrijding 1945. Permanente en wisselexposities van privé-collectie, poppen in uniform met uitrustingsstukken, gebruiksvoorwerpen, foto’s en documentatie uit de periode van de mobilisatie t/m de bevrijding van Maas en Waal e.o. Gebruik van collectie boeken en documentatie mogelijk voor researchdoeleinden. Open gehele jaar op afspraak of na vermelding in lokale bladen, toegang gratis. Huisdieren toegestaan.

Streekhistorisch Museum Tweestromenland
Pastoor Zijlmansstraat 3, Beneden-Leeuwen, tel.0487-595002.
Streekdracht, ambachten, oude gereedschappen, oude interieurs, wisselexposities en fossielen.
Elke zondag, dinsdag en woensdag geopend van 13.30-16.30 uur. Van 5 mei tot eind augustus ook op donderdag, vrijdag en zaterdag geopend. Groepen op afspraak.
Kijk voor meer informatie op www.museumtweestromenland.nl.

Korenmolen Beatrix
Molenstraat (nabij nr. 37), Winssen, tel. 0487-524557, 024-6772653 (bgg. 0487-523105).
Geheel gerestaureerde maalvaardige korenmolen van het type “belt-molen”. Toegang gratis.
Open: op afspraak en als de blauwe wimpel uithangt. Huisdieren niet toegestaan.

Korenmolen De Haag
Molenstraat 54 m, Beuningen, tel. 024-6772954.
Geheel gerestaureerde maalvaardige korenmolen van het type “standerd molen”. Toegang gratis. De molen is doorgaans zaterdag open, van 10.00- 15.00 uur en als de blauw wimpel uithangt of op afspraak. Huisdieren niet toegestaan.

Torentje De Blanckenburgh
Gelegen t.o. Wilhelminalaan 3, Beuningen.
Dit torentje is het enige overblijfsel van het Kasteel van Blanckenburgh. Het bestond uit een hoofdburcht en een voorburcht. Het kasteel is vermoedelijk tijdens de Tachtigjarige Oorlog verwoest. In 1863 zijn de bijgebouwen van het kasteel gesloopt. Het torentje is de noordwestelijke hoektoren uit 1500 en vormde tevens de toegangspoort tot het kasteel.
Tegenwoordig is er een atelier gehuisvest, waar o.a. sieraden gemaakt worden.

Ewijkse Toren
Julianastraat, Ewijk.
Deze dorpstoren is ingericht als devotiekapel en is het restant van een middeleeuws kerkgebouw. In 1607 moesten de katholieken dit gebouw afstaan aan de protestantse minderheid. De katholieke kerkdienst werd verboden en zij zochten toen hun heil in de kelder van Slot Doddendael. Zo ontstonden in Nederland de schuilkerken op zolders, in kelders en schuren. In 1746 werd hier weer de eerste kerkdienst gehouden. De kerk werd in 1914 gesloopt, alleen de toren is gespaard gebleven. Tegen de zuidkant van de toren staat een grafzerk uit 1534 afkomstig van het graf van Derick van Stepraedt, een van de heren van het Huis Doddendael.
 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *