Breukelen

Plaatsen > Breukelen

De gemeente Breukelen ligt in de provincie Utrecht. De gemeente Breukelen bestaat uit de kernen Breukelen, Kockengen en Nieuwer Ter Aa. Drie duidelijk verschillende kernen, met een eigen specifieke schoonheid van natuur en landschap. Breukelen is zowel een Vechtstreekgemeente als een weidegemeente. Het dorp Breukelen ligt ingeklemd tussen de Vecht en Europa’s drukst bevaren kanaal, het Amsterdam Rijnkanaal, de spoorlijn Amsterdam-Utrecht en de Rijksweg A2. Deze mooie plaats is omgeven door water: aan de rechterkant van Breukelen ligt de Vecht en het Amsterdam Rijnkanaal deelt het dorpje in tweeën.

De naam van de New Yorkse wijk Brooklyn is een verbastering van Breukelen.

Breukelen - Martin Lamboo (c) 2017

Breukelen – Martin Lamboo (c) 2017

Sfeerbepalend in de oude kern zijn de ophaalbrug en de oude Nederlands Hervormde Kerk met kerkplein.

In Breukelen vindt de bezoeker een aantal indrukwekkende kastelen. De buitenplaatsen aan de Vecht herinneren nog sterk aan de bloeitijd van de Gouden Eeuw. De meeste landhuizen zijn in de 17e en 18e eeuw gebouwd door rijke Amsterdamse kooplieden, die hier de zomer doorbrachten. Vandaar ook de weelderige tuinen met theekoepels, oranjerieën en koetshuizen.

Tussen deze ‘paleisjes’ staan hier en daar gebouwen van nog oudere oorsprong. Aan de Vecht, stonden in de Middeleeuwen vele kastelen om het grensgebied tussen Utrecht en het gewest Holland te bewaken. Nijenrode is hier nog van over. Het bekendste hiervan is kasteel Nijenrode, waarin momenteel de Universiteit Nijenrode zit.

Andere kastelen van Middeleeuwse oorsprong zijn Gunterstein en Oudaen. Bij Kasteel Gunterstein, de voormalige woning van Johan van Oldenbarnevelt, is bezichtiging beperkt mogelijk op afspraak.

Parkpodium
Boom en Bosch is de naam van het historische gemeentehuis van Breukelen. Het is ook de naam van een serie gratis culturele evenementen, die zich in de maanden juli en augustus elke zondagmiddag afspelen in en rond een tachtig jaar oude muziektent in het stadhuispark. Aanvang 14 uur. Op het programma van Parkpodium Boom en Bosch staan meestal twee verschillende optredens door professionele of amateurartiesten. Het aanbod varieert van solozang en dansuitvoeringen, tot pianoconcerten en wereldmuziek. De afgelopen jaren traden in de muziektent tal van bekende artiesten op, onder wie Marco Bakker, Paul van Vliet, Paul Haenen en Laurens van Rooyen. Info: 0346-262546.

Breukelen Neijenrode (c) 2011 VakantielandNederland.nl

Breukelen Neijenrode (c) 2011 VakantielandNederland.nl

In het voornamelijk agrarische deel ten westen van de Rijksweg A2, het weidegebied, liggen de dorpen Kockengen en Nieuwer Ter Aa en de buurtschappen Portengen, Portengense Brug, Oukoop, Oud Aa, Kortrijk, Laagnieuwkoop en Spengen. De Scheendijk, het gebied ten oosten van de rivier de Vecht, is onderdeel van de Loosdrechtse Plassen.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Breukelen en omgeving.
In Breukelen en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Breukelen en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *