De Koog

Plaatsen > De Koog

De Koog ligt in de gemeente Texel in de provincie Noord Holland.

De badplaats De Koog is door slechts 2 duinenrijen gescheiden van de Noordzee en is daardoor ideaal voor vele vakantiegangers. U kunt hier lekker winkelen en daarna uitrusten op één van de vele terrassen of zwemmen in het subtropisch zwembad Caluna dat net ten zuiden van De Koog ligt. Het bosgebied en het centrum voor wadden en Noordzee, EcoMare, liggen direct ten zuiden van De Koog.

Lang voor de bloeiperiode als badplaats heeft De Koog op Texel een bloeiperiode als vissersdorp gekend. De naam De Koog ontleent het dorp aan de “cooghen”, de naam van inpolderingen in het begin van de 14e eeuw. Op zeer bescheiden schaal werden drooggevallen gebieden door lage dijkjes van de zee afgenomen. Vele malen werden deze “cooghen” door de zee overstroomd, met als gevolg dat soms honderden schapen verdronken. Na iedere overstroming maakte men de dijken zwaarder om het gevaar van doorbreken sterk te beperken. Nu is van deze dijken niets meer zichtbaar; slechts de namen van gebieden en wegen, zoals Oude Dijkje en Everstekoog herinneren hier nog aan. Na deze droogmakingen kon het dorp ontstaan en zich als vissersdorp voorspoedig ontwikkelen. Het belang van het dorp wordt het beste geïllustreerd door het feit, dat in 1514 Den Hoorn en De Koog, beide met 140 huizen, de op één na grootste dorpen waren van Texel na Den Burg met 188 huizen.

Het verval van het dorp als vissersdorp werd in het begin van de 16e eeuw veroorzaakt door het verzanden van de diepere geulen, waardoor de vissersscheepjes het dorp niet meer konden bereiken. Zware stormen, gevolgd door overstromingen in 1559 en 1570 en het aanleggen van de zanddijk tussen het dorp en het eilandje Eierland in 1629/1630 bezegelden het lot van De Koog. Veel van de inwoners weken uit naar Den Hoorn, dat tot het tweede dorp van Texel uitgroeide. In 1622 telde De Koog nog maar 649 inwoners tegen Den Burg 1568 en Den Hoorn 1258 inwoners.

Maar ook hierna zette de achteruitgang van het dorp zich voort. De gasten van het in 1908 in De Koog geopende Badhotel (op de plaats van het huidige “Prinses Juliana”) zouden in 1921 zelfs niet meer dan elf huizen en de kerk terugvinden. Met de ontwikkeling van het toerisme zette de groei van het dorp echter weer in. De ontwikkeling tot badplaats heeft zich in een zeer snel tempo voltrokken. Als gevolg van enkele sociale maatregelen zoals het recht op een doorbetaalde vakantie (1948) en de vakantietoeslag nam het aantal vakantiegangers binnen enkele jaren sterk toe. De Koog is tegenwoordig dé badplaats van Texel. Vooral zomers speelt zich hier het uitgaansleven af. Naast het strand vindt u hier vele terrasjes en winkels. Ook discotheken en clubs ontbreken niet in de Koog. In de zomer is er elke dinsdagmiddag een braderie.

EcoMare
Net ten zuiden van de Koog vindt u Ecomare. In Ecomare kun je van alles te weten komen over de natuur op Texel, het waddengebied en de Noordzee en over de invloed van de mens in deze gebieden. EcoMare ligt in Nationaal Park Duinen van Texel en omvat een gratis toegankelijk bezoekerscentrum met informatie over natuur en cultuur van Texel en een museum met exposities en grote zee-aquaria. Daarnaast vindt u hier een centrum voor natuur- en milieueducatie met excursies en natuurprogramma’s voor kinderen, gezinnen en volwassenen en een informatiecentrum over wadden, kust en Noordzee. Tot slot een vogelopvang en Nederlands eerste zeehondenopvang met een vaste groep zeehonden van ruim twintig zeehonden. In deze groep worden elke zomer zes tot acht jongen geboren. Per jaar wordt daarnaast een aantal huilers (jonge zeehonden die hun moeder kwijt zijn) en zieke zeehonden opgevangen. De in Ecomare geboren jongen en de opgeknapte opvang-zeehonden worden uitgezet in de Waddenzee. Het voeren van de zeehonden om 11.00 en 15.00 uur is een hoogtepunt. Ecomare is het hele jaar elke dag geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur, behalve nieuwjaarsdag en eerste kerstdag. Het museum van Ecomare heeft drie permanente en één tijdelijke expositie.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in De Koog en omgeving.
In De Koog en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in De Koog en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *