De Rijp 

Plaatsen > De Rijp

De Rijp is de geboorteplaats van polderpionier Leeghwater. Het ‘beschermd dorpsgezicht’ wordt bepaald door een 17e eeuws Raadhuis, waarin de Waag is gevestigd, en 600 huizen. Het raadhuis staat op de Kleine Dam. Het werd in 1630 ontworpen door door Jan Adriaenszoon, beter bekend als Leeghwater. Op de gevel het wapen van De Rijp met de twee haringen.

De NH-kerk dateert uit 1656 en kent 23 gebrandschilderde ramen. De oorspronkelijke bron van inkomsten, de vangst van walvissen en haring, is nog steeds zichtbaar. 

De Rijp is van oudsher een vissersdorp. Na het inzakken van de haringvisserij schakelden de reders hier met succes over op de walvisvangst. In 1700 had De Rijp een vloot van 22 boten die op Groenland voeren voor de jacht op walvissen. De boten waren te groot om in het dorp aan te meren en deden dat in Zaandam. Daarna werden baleinen, traan en vlees op kleinere boten naar De Rijp gebracht. Rond De Rijp stonden veel traanrokerijen en het verwerken van het stinkende spek en slachtafval stonk verschikkelijk. Walvisolie werd onder meer gebruikt als lampolie, zeep en lijm. Overgebleven ribben werden gebruikt als hekken. Toen de walvisvaart groter werd, bleek De Rijp te klein om de concurrentie met Amsterdam en Zaandam aan te kunnen. Aan het einde van de 18de eeuw waren er nog maar een paar boten over.

Graft, dat met Noordeinde, Oost- en West Graftdijk en Markenbinnen deel uitmaakt van dezelfde gemeente, is gebouwd op het hoogste punt van het Schermereiland. Markenbinnen kent een markant kerkje en een fort.  

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *