De Wolden

Plaatsen > De Wolden

De gemeente De Wolden is een plattelandsgemeente, gelegen in Zuidwest-Drenthe tussen Meppel en Hoogeveen. De Wolden heeft een oppervlakte van 22.700 ha. en telt bijna 24.000 inwoners.

De gemeente telt maar liefst zeventien verschillende kernen: Alteveer, Ansen, Berghuizen, Drogteropslagen, Echten, Eursinge, Fort, Kerkenveld, Koekange, Koekangerveld, Linde, Oosteinde, Ruinen, Ruinerwold, Veeningen, de Wijk en Zuidwolde

De Wolden is landschappelijk zeer gevarieerd. Er zijn grootschalige landbouwgebieden (Ruinerwold, Koekange), beekdalen (Reestdal, Ruiner Aa), stuwwallen (Nolde), esdorpen (Ansen, Ter Arlo) en bos (Echten). De gemeente De Wolden is een bezoek meer dan waard.

Al in het jaar 1141 werd melding gemaakt van de ‘heerlijckheid’ Ruinen. Het klooster Dickninge bij de Wijk werd door Ruiner monniken gesticht en vanuit Huize Echten werd de streek rondom Zuidwolde ontgonnen. Deze rijke historie is goed af te zien aan de vele karakterestieke boerderijen die u in de gemeente De Wolden aantreft.

Bijzonder aan te raden is om de route van Ruinerwold naar Ruinen over de Dr. Larijweg te volgen. Naast de duizend perenbomen vindt u hier vele statige monumentale panden. Ook qua landschap mag De Wolden zich rijk noemen. Het stroomdallandschap bij de Wijk met z’n vele ooievaars levert bijvoorbeeld fraaie plaatjes op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *