Delft

Plaatsen > Delft

Delft

Delft

De gemeente Delft ligt in de provincie Zuid Holland en bestaat uit 1 woonkern: Delft. Inwoneraantal: 95.037 Oppervlakte: 24,08 km² Wateroppervlakte: 0,87 km².

Delft is trots op haar historische verbondenheid met het Nederlandse koningshuis en haar bekendheid als Oranjestad of Prinsenstad. In de Nieuwe Kerk bevinden zich de koninklijke grafkelders, waarboven het prachtig gerestaureerde praalgraf van Willem van Oranje (1533-1584) prijkt. De Vader des Vaderlands, die als eerste in de kerk werd bijgezet, werd vermoord door Balthazar Gerards in zijn residentie het Prinsenhof, een voormalig kloostercomplex, nu museum. De gaten van de kogels die hem velden, zijn daar in de muur nog te zien.

De binnenstad van Delft heeft een levendig en historisch karakter met veel bezienswaardigheden, winkels en uitgaansgelegenheden. Een combinatie die veel bezoekers trekt. Zeker in de zomermaanden wanneer er ook nog regelmatig evenementen worden georganiseerd. De stad Delft kent veel kennisintensieve bedrijven en instellingen, zoals de Technische Universiteit.

Delft

Delft

Geen stad is Hollandser dan Delft. Intiem, zeldzaam goed geconserveerd en daarbij vol historische monumenten die van een wandeling aan de ene kant een feest der herkenning maken en anderzijds een ontdekkingstocht.

De Markt en de Nieuwe Kerk vormen het hart van de stad, bekend van recente Oranjebijzettingen, maar er is zoveel meer. Een wandeling door de binnenstad van Delft voert u terug in het verleden van deze oude handelsstad, die haar roem en welvaart eerst ontleende aan de talloze brouwerijen en later aan de wereldberoemde plateelbakkerijen. De rijk geworden Delftse ondernemers pronkten ermee in hun mooie grachtenpanden.

Delft was ook de wapenplaats van Holland en een belangrijke vestiging van de Verenigde Oost-Indische Compagnie.

Het Prinsenhof, waar Willem van Oranje zich veilig waande, getuigt van de belangrijkste episode uit ons volksbestaan: de strijd om de onafhankelijkheid in de zestiende eeuw.

Zoveel zo dicht bij elkaar vormt werkelijk een unieke historische ervaring en dat in een prachtig en sfeervol kader.

Geschiedenis
Op 27 juli 1572 koos het Delftse stadsbestuur de zijde van prins Willem van Oranje in de strijd tegen de Spaanse overheersing. Het Sint Agathaklooster werd in beslag genomen door de gereformeerde bestuurders, die er een nieuwe bestemming voor moesten vinden.
In augustus 1572 verkoos prins Willem van Oranje het goed verdedigbare Delft als vestigingsplaats. Hij verbleef regelmatig in het kloostercomplex. In de kapel vernam de prins van het ontzet van Leiden. In dezelfde ruimte werd zijn dochter Louise Juliana in 1576 gedoopt. De prins had zijn slaap- annex ontvangstkamer (zeer gebruikelijk in die tijd) in de noordoosthoek van het gebouw op de eerste verdieping van het gastenkwartier, de huidige Prinsenkamer. Op 18 maart 1584 kwam er een nieuwe trap tussen de eetzaal en de bovenverdieping. Hier werd Oranje op 10 juli 1584 vermoord. De gaten die de dodelijke kogels in de muur achterlieten, zijn nog steeds te zien.
Naast een expositie over de prins en diens strijd tegen Spanje, is er ook een grote collectie stillevens uit de 17de eeuw te zien.

Delft

Delft

Het Legermuseum
Het Legermuseum is gevestigd in het grote 17de-eeuws Armamentarium (wapenmagazijn). De uitgebreide collectie geeft een overzicht van de krijgsgeschiedenis van Nederland en de geschiedenis van het Huis van Oranje en bevat originele kleding, wapens, harnassen, schilderijen en maquettes.

De Nieuwe Kerk
Laatgotische Kruisbasiliek uit de 14de eeuw. Praalgraf van Willem van Oranje en exposities over het Huis van Oranje en de geschiedenis van de kerk. Praktisch: Adres: Markt Tel. +31 15 212 30 25.
Open: nov. t/m maart ma t/m vr 11 – 16 u., za 11 – 17 u.; april t/m okt. ma t/m za 9 – 18 u.,
feestdagen 12 – 18u

De Oude Kerk
Gotische Kerk (1200). De scheve toren staat 2 meter uit het lood. Graftomben van o.a. Piet Heyn, Maerten Tromp, Antoni van Leeuwenhoek en Johannes Vermeer. Gebrandschilderde ramen van Joep Nicolas. Praktisch:
Adres: Heilige Geestkerkhof Tel. +31 15 2123015. Open: nov. t/m maart ma t/m vr 11 – 16 u., za 11 – 17 u.; april t/m okt. ma t/m za 9 – 18u., feestdagen 12 – 18 u.

Museum Paul Tétar van Elven
Koornmarkt 67 – Het museum Paul Tétar van Elven is gehuisvest in een van oorsprong 16e-eeuws woonhuis Koornmarkt 67 Delft. In de loop der tijd is het pand verbouwd en gemoderniseerd, waaronder de 18e-eeuwse voorgevel. Van 1864 tot 1894 woonde hier de kunstschilder en -verzamelaar Paul Tétar van Elven (1823-1896). Sinds 1927 is het woonhuis een museum voor diens collectie. Het museum bevat stijlkamers, een schilderijenverzameling, tekeningen, meubels, antiek, porselein en andere kostbaarheden, allen eigendom van de schilder.

Recreatiegebied Delftse Hout l
Recreatiegebied Delftse Hout ligt aan de oostzijde van Delft, Korftlaan. Er is een grote plas met goede mogelijkheden voor surfen, roeien, zwemmen. De rand van de plas is een aangelegd strand om te zonnen, een gedeelte is naaktstrand. In het gebied om de plas kan gewandeld, gefietst en geskate worden. Het gebied bevat onder andere een kinderboerderij, een hertenkamp en een waterspeeltuin en voor een langer verblijf is er een camping: Recreatiegebied Delftse Hout, Korftlaan 5-6, tel. 015-2130040. Vanaf NS Station Delft is het Delftse Hout bereikbaar met Connexxion lijn 64, halte ’t Korft.
Vanuit het Recreatiecentrum Delftse Hout starten de fietstochten “Bonte Pietenpad” (2,5 uur), een topper voor vogelliefhebbers, en “De Waterdrager” (36 of 43 km). De routes zijn verkrijgbaar bij het Toeristen Informatie Punt van de gemeente, Hippolytusbuurt 4 , tel. 0900 – 5151555. Naast de Delftse Hout, aan de overkant van de Twee molentjesvaart ligt de Hertenkamp (Middelweg ). Dit is een klein maar bijzonder natuurgebied met padden, oude bomen, roof- en andere vogels en in het najaar een flinke verzameling verschillende soorten paddestoelen. Het Krekengebied ligt in de Delfgauwse Noordpolder en is onderdeel van het Bieslandse Bos. Het is een voor wandelaars toegankelijk natuurreservaat voor planten en vogels. De Krekenwandeling start naast camping Uijlenburg aan de Noordeindseweg 70 in Delfgauw, route verkrijgbaar bij bij het Toeristen Informatie Punt van de gemeente, Hippolytusbuurt 4 , tel. 0900 – 5151555.

Aan de andere kant van Delft zijn nog meer recreatiemogelijkheden: Midden Delfland is een groot groen gebied tussen Delft, Rotterdam en het Westland. Dit poldergebied met smalle weggetjes, kilometers lange (nieuwe) fietspaden en een weids uitzicht over de weilanden biedt veel mogelijkheden om te fietsen, wandelen, skaten en varen. Een goed overzicht van het hele gebied geeft de ANWB Delflandroute, een fietstocht van ongeveer 25 kilometer, waarmee je behalve door het polderlandschap door Delft, Den Hoorn, Abstwoude, Schipluiden en ’t Woud komt. Het Recreatieschap Midden Delfland geeft folders uit met diverse wandel-, fiets-, skate en kano routes. Recreatieschap Midden Delfland, Zuidbuurt 85, Vlaardingen, tel. 010-4600236. Kano zijn te huur bij Allround Sportcenter, Rijksstraatweg 3c, Schipluiden, tel. 015-2578924. Bij Uitspanning Vlietzicht zijn kano?s, roeiboten en waterfietsen te huur. De uitspanning heeft een uitgebreide menu-kaart met onder andere barbecue-gerechten. Vlietzicht, Vlaardingsekade 60-61, Schipluiden, tel. 015-3808886

De Koninklijke Porceleyne Fles,
opgericht in 1653, is de enig overgebleven Delftse aardewerkfabriek uit de 17de eeuw. Nog steeds wordt het wereldberoemde Delfts aardewerk er, volgens eeuwenoude tradities, volledig met de hand beschilderd. Aan het Delfts Blauw heeft de Koninklijke Porceleyne Fles haar wereldwijde bekendheid te danken. Deze Delftse vinding, waarbij de kleur blauw in verschillende nuances wordt verwerkt, dateert uit de zeventiende eeuw.
De motieven vinden hun oorsprong in het Chinese porselein. Naast het Delfts Blauw, treft u er ook Polychroom, Pijnacker en Zwart aan en ook modern aardewerk en bijzondere uitvoeringen in porselein ontbreken niet.
Een bezoek aan de Koninklijke Porceleyne Fles is de moeite dus meer dan waard en omvat onder andere:

  • een audiovisuele presentatie (nederlands, engels, duits, frans, italiaans en japans);
  • een schilderdemonstratie, waarbij getalenteerde schilders het Delfts aardewerk met de hand beschilderen;
  • een bezoek aan het museum, waarin antieke stukken uit de privé-collectie van de Koninklijke Porceleyne Fles je een inzicht geven in de geschiedenis van het Delfts aardewerk;
  • een bezoek aan de showroom, waar je naast een uitgebreid assortiment aan souvenirs een complete collectie Delfts aardewerk aantreft. Taxfree-shopping en wereldwijde verzending mogelijk;
  • in het hoogseizoen heb je de mogelijkheid tot het gebruiken van een kopje koffie met gebak of een volledig verzorgde lunch (voor groepen graag vooraf reserveren) in de Brasserie.

Adres:
Koninklijke Porceleyne Fles – Royal Delft, Rotterdamseweg 196, Postbus 11,
2600 AA Delft. Tel. +31 15 251 20 30.
Fax +31 15 25120 31

Open:

– 25 maart t/m 31 oktober: ma t/m za 9 – 17u., zon- en feestdagen 9 – 17 u.;
– 2 jan. t/m 24 maart en 1 nov. t/m 24 dec.: ma t/m za 9 – 17 u., zon- en feestdagen gesloten.
– Gesloten: 25 dec. t/m 1 jan.

iPhone app ‘Ontdek Delft’
De iPhone app ‘Ontdek Delft’ geeft u Delft in bezienswaardigheid, café/restaurant of winkel. Bovendien krijgt U een ‘parkeeradvies’ voor de dichtstbijzijnde garage vanaf deze ‘hotspot’. Hierbij is real-time het aantal beschikbare parkeerplaatsen te zien. De app heeft een apart ‘parkeren tabblad’. Hierop is alle parkeerinformatie terug te vinden. Ook aan het openbaar vervoer is gedacht. Naast het parkeeradvies kan de applicatie via 9292ov een route plannen. De iPhone app is inmiddels bijna 3000 keer gedownload en ruim 20.000 keer opgestart sinds april 2012. De Android versie van de ‘Ontdek Delft app’ wordt binnenkort verwacht.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *