Den Bommel

Plaatsen > Den Bommel

De geschiedenis van Den Bommel gaat terug tot 1481, toen de heerlijkheid Sint Adolfsland tot stand kwam. Hiertoe behoorde ook het gebied van Ooltgensplaat. Voor dat jaar werden de door kades omringde gorzen al gebruikt om uit het veen turf en zout te winnen. In 1526 is het gebied ter bedijking uitgegeven, hetgeen vier jaar later zijn beslag kreeg. Aan de noordrand van de polder, aan het Haringvliet, werd een uitwateringssluis gebouwd. Op die plaats ontstond het dorp Den Bommel.

In de 18e eeuw waren scheepvaart en visserij op onder andere zalm en steur belangrijke bronnen van inkomsten. In de eeuwen daarna ging de landbouw een steeds grotere rol spelen. Den Bommel kreeg in 1647 een eigen kerk; burgerlijk behoorde de bevolking echter nog tot 1811 bij Ooltgensplaat. Vanaf dat jaar was Den Bommel een zelfstandige gemeente. Door de herindeling van de gemeenten in 1966 verloor het die zelfstandigheid weer. De dorpskerk is een zogenaamde zaalkerk en is een bezichtiging meer dan waard.

Den Bommel ligt aan het Haringvliet en ook hier kunnen de watersporters zich uitleven. Ideaal zelfs. 

Wie Bommel zegt denkt misschien: “Hé, Bommel, die kennen we toch van de strip?” Klopt. Er is een molen, die de “Bommelaer” heet (1735) en… er is een beeldje van Ollie B. Bommel.

In 1944 bliezen Duitse soldaten de uitwateringssluis van de polder Den Bommel op. Deze sluis liep van de haven naar het watergemaal. (zie foto’s hieronder) Via deze sluis werd het teveel aan water uit de polder met eb in de haven gepompt. Na het opblazen liep er bij vloed water in de polder. Er kwam zo’n 30 tot 90 cm water in de polder te staan. Na de oorlog werden de gaten hersteld. In de rampnacht van 1953 bleek echter dat veel gaten niet met klei maar met zand waren gedicht. Het stroomgat in Den Bommel ontstond op de plek die door de Duitsers in 1944 was opgeblazen.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Den Bommel en omgeving.
In Den Bommel en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Den Bommel en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *