Gendringen

PLaatsen > Gendringen

Gendringen is een plaats in de gemeente Oude IJsselstreek in de Achterhoek, provincie Gelderland.

Gendringen  ligt pal aan de Duitse grens en heeft ongeveer 4500 inwoners. Het dorp was in de middeleeuwen een vesting, door een muur en gracht omgeven. Het dorp was bezit van de aartsbisschop van Keulen en, net als Etten, in leen gegeven aan de heren van Bergh die in het kasteel in ‘s-Heerenberg woonden.

Gendringen werd in 1830 door een grote brand getroffen, die bijna het hele dorpscentrum vernietigde.

De huidige Nederlands Hervormde kerk in het centrum is de opvolger van de middeleeuwse kerspelkerk die eveneens afbrandde. De huidige Rooms-katholieke kerk in het centrum is aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd.

Boerderij Wilbrinkshof
De oorspong van de boerderij Wilbrinkshof ligt in een ver verleden want de oudst gevonden vermelding dateert uit 1417. De boerderij brandde in 1897 af en de huidige accommodatie dateert dan ook uit het einde van de 19e eeuw. Het bakhuisje, ruim 140 jaar geleden uit een ruime beurs gebouwd, bleef bij de brand gespaard. De oven heeft dubbele ijzeren deuren waarachter plaats is voor drie rijen broden en eronder is de asruimte waarin de brandstofresten werden geveegd. De vloerbroden werden eens per week gebakken. Links van de oven is nog een openhaard, uniek in Nederland. Munsterweg 3 – Gendringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *