Kraggenburg (O)

Plaatsen > Kraggenburg

Kraggenburg is een klein dorp in het zuidoosten van de Noordoostpolder. Rondom het dorp ligt 800 ha bos met drie campings, zwembad, speeltuin, hotel, twee restaurants en een jachthaven. Vlakbij liggen de natuurgebieden De Wieden en Weerribben.

De eerste bewoners vestigden zich in 1949 in het dorp Kraggenburg. Toen bestond Kraggenburg al meer dan 100 jaar. Eind december 1848 vestigde Hendrik Willem Winkel zich met vrouw en kinderen in de Lichtwachterwoning op het kunstmatig aangelegde eilandje bij de vluchthaven Kraggenburg, dat gelegen was aan het eind van twee strekdammen, die de verzanding van de monding van het Zwarte Water in het Zwolse Diep moesten tegengaan. Voor de aanleg van de leidammen werden “kraggen” gebruikt: drijvende stroken vast ineengegroeide zoden van riet en waterplanten. Zos is het dorp aan haar naam gekomen.

Het Waterloopbos bij Kraggenburg in de Noordoostpolder (Marknesse) is sinds kort toegankelijk voor publiek.

Het 120 hectare grote bos was vijftig jaar eigendom van het Waterloopkundig Laboratorium en verboden voor bezoekers. Met behulp van sluizen, stuwen en overlaten bouwden ingenieurs er de werkelijkheid na. In het Waterloopbos zijn bijvoorbeeld de Deltawerken en de haven van Vlissingen berekend en ontworpen.

De waterbouwkundige werken zijn nu geheel of gedeeltelijk overwoekerd wat een mystieke sfeer geeft aan het bos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *