Oosterend 

Plaatsen > Oosterend

Oosterend ligt op het eiland (en in de gemeente) Texel, provincie Noord Holland.

Naast dit dorp met deze naam op Texel bestaan er twee andere dorpen die zo heten. 1 op het vasteland van de provincie Friesland en 1 op het eiland Terschelling

Omgeven door kleine straatjes staat midden in dit dorp de oudste kerk van Texel, die vroeger aan Sint Maarten gewijd was. Er zijn aanwijzingen dat het oudste deel van de kerk al in de 12e eeuw gebouwd moet zijn. De toren is jonger, maar nog wel Romaans van stijl. Belangwekkend in deze Hervormde kerk is een houten schot in het portaal onder de toren, waarop honderden zogenaamde ‘huistekens’ gekerfd zijn. Het is niet exact bekend wat de bedoeling van deze tekens is. Misschien zijn ze gemaakt door wachtende kerkgangers, die op deze manier probeerden de tijd te korten. Een andere verklaring is dat men hier als het ware zijn handtekening zette voor het gebruik van gemeenschapsgronden buiten het dorp. De huistekens zijn waarschijnlijk in de 18e eeuw ontstaan. Volgens de folder die de plaatselijke winkeliers uitgeven zijn het runen-tekens. In de kerk staat verder een kalkstenen sarcofaag. In de periode 1968-1971 werd de kerk grondig gerestaureerd en zoveel mogelijk teruggebracht in de staat waarin zij in de 17e eeuw verkeerde.

Rond de kerk groeide het dorp, waarbij een vreemd stratenpatroon ontstond, bepaald niet berekend op het huidige verkeer. Op tal van plaatsen in het dorp zijn de opvallende huizen met de houten topgevels door particulieren fraai gerestaureerd. Ook de Stichting Dorpsherstel houdt zich hiermee bezig. De stichting zet zich in voor het behoud van karakteristieke en beeldbepalende panden. Zij koopt de panden op en verkoopt deze weer na restauratie. Uiteraard worden de interne voorzieningen wel aangepast aan de moderne eisen. Naast Oosterend heeft ook het buurtschap Oost met zijn authentieke huizen haar uitstraling behouden. Het is erg leuk om in dit straatbeeld rond te wandelen.

Van oorsprong is Oosterend een agrarisch dorp. Op de hogere gronden vestigden zich boeren die zich, zo dicht bij zee wonend, ook met de visvangst moeten hebben bezig gehouden. Ook de walvisvaart was hier niet onbekend. Hoewel Oosterend niet direct aan zee ligt, is de bevolking nu nog voor een groot deel afhankelijk van de visvangst. In 1890 woonden 69 eigenaren van blazers (houten scheepjes) in Oosterend tegen 44 in Oudeschild. Opvallend was dat de grotere blazers toebehoorden aan Oosterenders, die dikwijls de Noordzee bevisten en van maandag tot zaterdag buitengaats bleven.

Vandaag de dag vormen de vele monumentale panden het karakter van Oosterend. Oosterend valt daarnaast op door haar vele kerken. Ook kunt u hier de oudste kerk van Texel bezichtigen. Of gewoon plaatsnemen op 1 van de gezellige terrasjes. In de zomermaanden is er om de twee weken op zaterdagmorgen een rommeltjesmark. Verder is Oosterend regelmatig het decor van activiteiten zoals ringsteek-competities visrookwedstrijden, de Solex-race, de traditionele kerstmarkt en diverse uitbundige vieringen.

Ten oosten van Osterend vindt u het buurtschap Oost.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Oosterend en omgeving.
Oosterend en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Oosterend en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *