Ouwerkerk

Plaatsen > Ouwerkerk

Ouwerkerk ligt op Schouwen-Duiveland in de provincie Zeeland.

Waarschijnlijk is Ouwerkerk in de 11de of 12de eeuw ontstaan. Daarmee is het waarchijnlijk een van de oudste dorpen op Schouwen-Duiveland. Het dorpspatroon is zoals dat van vele dorpen: de kerk in het midden met daaromheen een ring met huizen. De ring is ruim opgezet. 

De watersnoodramp van 1953 heeft in Ouwerkerk  diepe sporen nagelaten. Een op de zes inwoners kwam om het leven. Bij Ouwerkerk werd ook het laatste dijkgat gesloten in de nacht van 6 op 7 november van dat jaar. Na de ramp kreeg Ouwerkerk een nieuwe toren en een nieuwe kerk.

De caissons die nog herinneren aan de stormvloed van 1953 herinneren liggen bij het fraaie bos- en wandelgebied ‘De Vier Bannen’. Tegenwoordig is in één van de caissons het Watersnoodmuseum gevestigd. Het Watersnoodmuseum is onderdeel van ‘Het Nationaal Monument Watersnood 1953’. In februari 2003 heeft hier, in aanwezigheid van Koningin Beatrix, de 50-jarige herdenking van de Watersnoodramp plaatsgevonden.  In 2003 verklaarde minister Remkes de vier Phoenixcaissons en het omringende landschap bij Ouwerkerk tot Nationaal Monument. In één van deze grote, betonnen caissons, waarmee na de ramp het dijkgat werd gedicht, is het Watersnoodmuseum gevestigd. De wens bestaat om de overige drie caissons bij de expositie te betrekken en in te richten. Ook heeft Staatsbosbeheer een plan ontwikkeld om het buitengebied zodanig in te richten dat wandelaars zichtbaar worden herinnerd aan de ramp van ’53. Watersnoodmuseum, Weg van de Buitenlandse Pers 5.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *