Reimerswaal

Plaatsen > Reimerswaal

De gemeente Reimerswaal ligt in de provincie Zeeland. De gemeente Reimerswaal heeft 21.030 inwoners en een oppervlakte van 243,70 km². Daarnaast wordt 133,89 km² water tot de gemeente gerekend.

De gemeente is genoemd naar de verdronken stad Reimerswaal. De bloeiende stad Reimerswaal had een flinke handelshaven en was voorzien van solide vestingwallen. Het was na Middelburg en Zierikzee de derde stad van Zeeland. Op 5 november 1530 woedt een razende noordwester. Rond negen uur `s morgens is het eb, maar het water staat even hoog als normaal bij vloed. Als het vloed wordt verzakken de kademuren en de dijken breken door. De gevolgen voor de omgeving van de stad zijn verschrikkelijk. Tweeëntwintig dorpen overstromen. Niet alleen Zeeland, maar ook grote delen van Holland en Vlaanderen overstromen. In het gebied rond Reimerswaal zijn de doden ontelbaar. De stroom rukt houten huizen los uit de aarde. Ze drijven eenvoudig weg. Hele gezinnen worden niet meer teruggevonden. Hoeveel mensen er verdrinken is nooit bekend geworden, maar de veronderstelling dat het er meer zijn dan de 1.800 van 1953 ligt voor de hand. De stad Reimerswaal verdwijnt voor altijd van de landkaart. Anno 2000 ligt Reimerswaal oneerbiedig en onbereikbaar begraven onder de schutsluis in de Oesterdam bij Bergen op Zoom. Van de dorpen Lodijcke, Nieuwlande en Tolsende resten nog wat fundamenten die bij eb droogvallen. Tot begin jaren ’80 kon je daar vrij door de 17e eeuw lopen. Tussen de potscherven, beenderen en geglazuurde kloostermoppen. Nu is het verboden gebied.

De woonkernen die tot de huidige gemeente Reimerswaal behoren zijn: Bath, Hansweert, Krabbendijke, Kruiningen, Oostdijk, Rilland, Waarde en Yerseke.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *