Roodeschool

Plaatsen > Roodeschool

Roodeschooll ligt in de gemeente Eemsmond en de provincie Groningen.

Roodeschool ligt in de Oostpolder, ten oosten van Uithuizermeeden. Het langgerekte dorp ligt vlakbij de Eemshavenweg.
Roodeschool ligt aan het eindpunt van de spoorlijn Groningen-Roodeschool en heeft daarmee het meest noordelijke treinstation van Nederland. Ten westen van het dorp is een goederenspoorlijn aangelegd naar de Eemshaven.

Het dorp Roodeschool dankt zijn naam aan de rode kleur van de school, die in 1830 werd gebouwd.

Roodeschool is een redelijk groot dorp. Het telt ruim 1300 inwoners. Hiermee is Roodeschool qua grootte het vijfde dorp in de gemeente Eemsmond.

Het dorp bestond in eerste instantie uit twee delen. De westelijke lintbebouwing bevond zich langs de weg naar Uithuizermeeden. Het oostelijke gedeelte bestond uit de bebouwing rond de Hooilandseweg. Door de komst van de spoorlijn (1893) vonden uitbreidingen plaats.

Op steenworp afstand van Roodeschool ligt de Eemshaven. Van daaruit zijn toeristische uitstapjes mogelijk naar onder meer het Duitse eiland Borkum. In het dorp staat een kerk uit 1871.

Roodeschool beschikt over een aantal goede voorzieningen. Zo zijn er weg-, trein- en busverbindingen met Groningen, Uithuizen en Delfzijl. En er zijn winkelvoorzieningen voor de eerste levensbehoeften, banken en horecagelegenheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *