Uithuizen

Plaatsen > Uithuizen

Uithuizen ligt in de gemeente Eemsmond in de provincie Goningen.

Uithuizen is de grootste kern van de gemeente Eemsmond en ligt aan de spoorlijn Groningen-Roodeschool. Het gemeentehuis van de gemeente Eemsmond staat in het centrum van Uithuizen. Uithuizen telt ruim 5600 inwoners.

Uithuizen is ontstaan op een kwelderwal. Lange tijd was de bebouwing geconcentreerd rond de hoofdweg en de haven. In de loop der eeuwen nam de bebouwing toe en kreeg het dorp aaneengesloten bebouwing met een stedelijk karakter.

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Uithuizen is de Menkemaborg, gelegen middenin het dorp. De Menkemaborg in Uithuizen geeft een beeld van de woon- en leefcultuur van de Ommelander jonkers in de 17de en 18de eeuw.  Deze borg uit de zeventiende/achttiende eeuw is geheel ingericht in de stijl van die tijd. De huidige borg dateert van rond 1700 en telt enkele mooie stijlkamers. De borg is ontstaan uit een middeleeuws steenhuis. De borg is omgeven door een prachtige tuin, aangelegd in de vroege 18de eeuw en sindsdien vrijwel onveranderd gebleven. In de tuin vindt u onder meer een rozentunnel en een doolhof, en in het schathuis is een café/restaurant gevestigd. De borg trekt jaarlijks vele bezoekers.

In het centrum van Uithuizen staat de Jacobikerk. Deze kerk dateert uit de dertiende eeuw. In de kerk staat een orgel uit ongeveer 1700, van orgelbouwer Arp Schnitger.

In Uithuizen staat ook een katholieke kerk. Dit is een kerk in neogotische stijl uit de negentiende eeuw.

Ook de koren- en pelmolen De Liefde is een bezienswaardigheid. 

Vanuit Uithuizen zijn er goede weg-, trein- en busverbindingen met Groningen, de Eemshaven en buurgemeenten.

Er zijn een aantal winkelstraten en een winkelcentrum, verschillende horecagelegenheden waaronder restaurants en een hotel.

Ook zijn er veel aangelegde wandel- en fietspaden, een zwembad, tennisbanen, een sporthal en meerdere sportvelden. En er is een openlucht zwembad in Uithuizen.

Het dorp beschikt over een camping en een haven. En er is een kantoor gevestigd van de VVV Waddenkust Noord Groningen.

Jacobspad
Kardinaal Simonis heeft in 2008 in Uithuizen de officiële pelgrimsroute vanuit Uithuizen naar Santiago de Compostela geopend. Het Jacobspad gaat via Drenthe naar Hasselt (Ov.) en sluit aan op andere wandelpaden die naar de Noord-Spaanse stad leiden. Het startpunt van Het Jacobspad is bij de Katholieke Kerk Jacobus de Meerdere aan de Hoofdstraat te Uithuizen. Hier is ook het monument dat deze plek markeert. Santiago de Compostela in Spanje is een van de grootste en bekendste bedevaartsplaatsen in Europa. Het pelgrimspad (‘Jacobspad’) hiernaar toe is gewijd aan Jacobus de Meerdere, één van de apostelen van Jezus en de broer van Johannes de Evangelist. Vanuit Nederland vertrekken jaarlijks zo’n duizend wandelaars of fietsers op pelgrimstocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *