Soesterberg

Plaatsen > Soesterberg

Soesterberg ligt in de gemeente Soest in de provincie Utrecht.

De naam Soesterberg komt van de berg op de heide (Heiberg) in de gemeente Soest. Natuurlijk is “berg” een groots woord.

In vroegere tijden was er slechts heide. In de 17e eeuw verlieten vele Soesters Soest, trokken over den Berg en vestigden zich op de heide. De reden van hun vertrek was armoe en zucht naar zelfstandigheid. Het waren voornamelijk kleine boeren, heiboeren in die tijd genoemd.
Hun plaggenhutten stonden in de hei verscholen, ver van de weg. Dit omdat ze bang waren voor de struikrovers die in die tijd veelvuldig “optraden”.

Op de heide trof men een rijke wildstand aan. Dat betekende dat onder de nieuwe bewoners veel stropers zaten. Vele boeren gingen de bijenteelt beoefenen, terwijl als huisnijverheid veel aan bezembinderij werd gedaan, per slot van rekening was de hei als materiaal dichtbij.

Zo’n honderd jaar geleden was er in Soesterberg nog geen kerk. De mensen moesten over de berg naar Soest. Hierin kwam verandering toen Soesterberg een parochie werd, voordien sprak men van “streek”.

Soesterberg heeft geen grote geschiedenis. Toch liep er in de 17e eeuw een verkeersweg, welke door Napoleon in 1800 bestraat werd. Het werd toen een heirbaan; het was de weg van Amsterdam naar Arnhem. In Huis ter Heide, even buiten Soesterberg, vindt men nog Huis ter Halve. Hier stopte de postkoets: de al eerder genoemde struikrovers zagen deze van verre aankomen en konden zo hun maatregelen nemen.

Langzamerhand verdwenen de plaggenhutten en maakten plaats voor eenvoudige boerderijtjes. Veel grond in Soesterberg behoorde aan de familie Bosch van Drakenstein toe. Dezen waren de Soesterbergers goed gezind. Carolus Borromaeus Bosch van Drakenstein gaf zelfs de grond voor de bouw van de R.K.-kerk. Een grafkelder van de familie bevindt zich op het R.K.-kerkhof.

Begin 1900, met de ontwikkeling van het verkeer, werd Soesterberg ontdekt als één der schoonste parels in de Stichtse Lustwaranda. Het werd een goed bereikbaar villadorp.

Sinds de oprichting van de Luchtvaartafdeling op 1 juli 1913 is Soesterberg bekend geworden over de gehele wereld.

Telde het dorp in 1900 nog slechts 300 inwoners, na de komst van de eerste vliegtuigen zoals de Aviatik in 1913 werden het er 600.De middenstand en de industrie ontwikkelden zich. In 1940 waren er 2.300 inwoners, in 1965 6.100, in 1975 5.500 en in 1998 ruim 6.000.

Bezienswaardigheden

Wie van vliegtuigen houdt, moet zeker een kijkje nemen in het Militaire Luchtvaart Museum. In het Militaire Luchtvaart Museum (MLM) in Soesterberg treft U oude en moderne vliegtuigen en helikopters. Bezoekers van het MLM kunnen zich vergapen aan de F-104 Starfighter, de NF-5B, de F-16 en de Alouette III heli.

Op het buitenterrein vindt u de Fokker F-27 Troopship en de C-47 Dakota. In de Vreeburg hal staat de Bölkow Bo-105C.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *