Uithoorn

Plaatsen > Uithoorn

Uithoorn (c) 2016 Martin Lamboo

Uithoorn

Uithoorn is een gemeente in Noord-Holland. De gemeente Uithoorn ligt aan de Amstel ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Amsterdam en grenst aan de provincies Utrecht en Zuid-Holland. De gemeente Uithoorn bestaat uit de kernen Uithoorn en De Kwakel.

De naam Uithoorn (‘Ute Hoirne’) betekent uithoek. Uithoorn ligt op nog geen 15 kilometer van Amsterdam aan de grillige kronkels van de rivier de Amstel. Het bestaat uit de woonkernen Uithoorn en De Kwakel. Van een landelijk dorpje heeft de gemeente zich ontwikkeld tot een belangrijke forensenplaats. Evenals in de omliggende gebieden is de tuinbouw in Uithoorn, en met name in De Kwakel, van groot belang.

In Uithoorn is veel industrie o.a. teer, houtbewerking, exportslagerijen en textiel. Verder is UIthoorn belangrijk in de bloementeelt en heeft het een verzorgende functie in het onder­wijs en als winkelgebied.

Uithoorn heeft één rijksmonument, de uit 1834 daterende Thamerkerk. Dit pittoreske kerkje aan de Amstel is gerenoveerd ten behoeve van onder meer concerten en exposities. Recreëren in het groen is mogelijk in een 60ha groot natuurgebied met het Zijdelmeer als middelpunt. Belangrijk voor recreatie is ook de Biezenwaard.

De Biezenwaard biedt de bezoeker naast groen en wandelmogelijkheden ook gelegenheid tot sport en een bezoek aan de kinderboerderij. Gelegen aan de rand van het Groene Hart van Holland en Utrecht, is Uithoorn ook een goed uitgangspunt voor allerlei recreatieve trips. Ook is in Uithoorn het Fort aan de Drecht te bezichtigen. Dit fort werd in 1911 gebouwd als onderdeel van de Stelling van Amsterdam en is in 2000 grondig gerenoveerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *