Vrouwenpolder

Plaatsen > Vrouwenpolder

Vrouwenpolder ligt in het noordwesten van het eiland Walcheren in de provincie Zeeland. Vrouwenpolder maakt deel uit van de gemeente Veere.

In de dertiende eeuw waren de schorren in het noordoosten van Walcheren ingedijkt en in een van de nieuwe polders stichtte men in de veertiende eeuw een kapel. De bewoners van het gebied konden nu in hun eigen polderkerk terecht in plaats van die van Serooskerke of Zanddijk. De naam ’Vrouwen’-polder is afkomstig van Vrouw(e). En die Vrouwe is Maria, of ook wel Onze Lieve Vrouwe aan wie de kerk geweid was.

Achter brede duinen van Vrouwenpolder liggen de breedste stranden van Zeeland.
Het strand van Vrouwenpolder is zeer goed bereikbaar, men neemt de afslag Vrouwenpolder en volgt de borden “strand” en bungalowpark “Breezand”.  Tussen strand en dorp ligt rustig tussen het groen een aantal bungalowparken, hotels en campings. Vanaf het strand heeft u een prachtige uitzicht op de stormvloedkering in de Oosterschelde en op de Veerse-gat-dam.

Fort den Haak
Fort den Haak in Vrouwenpolder werd in 1588 gebouwd voor een serieuze zaak: om het Veerse Gat tegen indringers te beschermen. In de Tachtigjarige Oorlog, die toen aan de gang was, hadden Spanjaarden al eens eerder bij verrassing krijgsvoorraden en voedsel bij het dorp aan land gebracht, bestemd voor het belegerde Middelburg. Toen in de Franse tijd de Engelsen in 1809 Walcheren vanuit het noorden aanvielen, konden zij echter na korte tijd de vestiging innemen, die vervolgens werd verwoest.
Inmiddels is Fort den Haak een subtropische tuin waar het goed toeven is op een oppervlakte van 2,5 hectare met onder andere een 11 meter hoge berg en een 6 meter hoge waterval met kleine waterpartijen. Verder een palmenboulevard, waar u diverse soorten palmen vanuit de wereld kunt vinden, een oranjerie met terras waar u kunt genieten van een kop koffie/thee en het uitzicht op de tuin. In de volière aan de oranjerie vindt u halsbandparkieten, die zich regelmatig even laten horen. Naast de oranjerie ligt een wijnheuvel, waarvan in de toekomst eigen wijn zal worden gebotteld.

Deltapark Neeltje Jans
Deltapark Neeltje Jans is gelegen midden in de zee, omgeven door de prachtige Zeeuwse natuur. Dat leerzaam en leuk prima samen gaan is goed te zien bij Deltapark Neeltje Jans. In het thema pretpark leer je over de Deltawerken, de zee en de zeedieren. Binnen en buiten, natuur, cultuur en techniek; alles op één terrein.
Hier vindt U exposities en stormachtige attracties zoals de orkaanmachine, de waterglijbaan en spetterende attracties in het Waterpark. In de Deltaplaza, het ontvangstgebouw van Neeltje Jans vindt u een soort overdekt dorpsplein met winkeltjes, filmzalen en een groot restaurant. Daar kunt u de film over de overstromingsramp van 1953 zien en de bouw van de Deltawerken gaan bekijken.
En met die kennis is een wandeling in het binnenste van de Stormvloedkering nóg imposanter. Het is trouwens aan dat waterwerk te danken dat het onderwatermilieu en de mosselcultuur behouden bleef voor Zeeland. En dat is weer te zien in het gloednieuwe en grote zeeaquarium Aquapolis.
U kunt aan boord van de rondvaartboot om vanaf het water een resultaat van de Deltawerken bekijken.  Maar onder het varen kunt u ook in het wild levende zeehonden zien.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *