Wassenaar

Plaatsen > Wassenaar

Wassenaar geldt algemeen als één van de mooiste gemeenten van het Nederlandse Noordzeekustgebied. In deze forensengemeente wonen ongeveer 25.000 mensen, waarvan 15% een andere nationaliteit heeft dan de Nederlandse. De sfeervolle dorpskern van Wassenaar wordt omgeven door duinen, bossen, landgoederen en villaparken. Het dorp heeft een groen en rustiek karakter. Wassenaar heeft op de gemeente Apeldoorn na het grootste bos-areaal van Nederland. Niet voor niets wordt Wassenaar wel “de groene oase van de Randstad” genoemd.

Wassenaar bestaat uit een dorpskern met daaromheen een bosrijke omgeving met veel villa’s en landhuizen, die ook onderdak bieden aan bedrijven en consulaten. Maar ook leden van het Koninklijk Huis wonen in Wassenaar: Prins Willem Alexander, Prinses Máxima en hun gezin wonen op landgoed Eikenhorst. Wassenaar grenst aan het dorp Voorschoten, waar al jarenlang goede betrekkingen mee zijn. Al van oudsher hebben de twee plaatsen een gezamenlijke geschiedenis. Het geslacht van Wassenaer huisde bijvoorbeeld in Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten en Landgoed De Horsten, waar Eikenhorst een deel van is, ligt gedeeltelijk in de buurgemeente.

De kustlijn van Wassenaar is ruim 8 kilometer lang, de oppervlakte ruim 60 vierkante kilometer. Aan de Wassenaarse Slag bevinden zich nog de restanten van de Atlantic Wall. Met bijna 1000 meter aan ondergrondse gemetselde gangen worden nog 5 bunkers verbonden. Het stelsel doet dienst als vleermuisreservaat en is in de zomer te bezichtigen.

Beschermd dorpsgezicht
Het oude dorpscentrum van Wassenaar in 1967 is aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Het is de onderlinge samenhang en ruimtelijke structuur van het geheel die het historische karakter van het dorp bepalen. Specifiek voor het dorpscentrum van Wassenaar is de ligging van de dorpskerk met aan de ene zijde het historische groene gebied van Berkhei en aan de andere zijde het historisch Plein met dorpspomp, het Baljuwhuis en het winkelgebied

In het centrum van Wassenaar staat een oude, Romaanse kerk die grotendeels uit de 12e eeuw dateert. Van deze kerk wordt beweerd dat hij op de plaats ligt, waar destijds de missionaris Willebrord in Nederland aan land was gegaan. De hoge duinen ten westen daarvan zijn pas later ontstaan. Wassenaar had lange tijd alleen betekenis omdat het het domein was van het Geslacht van Wassenaer. Pas in de 18e eeuw begon het dorp op te komen, waartoe ook de bouw, onder koning Lodewijk Napoleon van de “Heerweg” tussen Den Haag en Leiden (de huidige Rijksstraatweg) bijdroeg. Omstreeks 1840 nam prins Willem Frederik Karel van Oranje Nassau in Wassenaar “De Paauw” in bezit als zomerverblijf.

Duinrell
In Wassenaar kunt u met het hele gezin genieten van vele attracties voor groot en klein. Het Tikibad, rodelbanen, een achtbaan, een monorail en attracties als Aqua Swing en Aqua Shuttle zijn een paar voorbeelden van de vele mogelijkheden die Duinrell te bieden heeft.  De comfortcamping van Duinrel is gelegen in het mooie bos- en duingebied van Wassenaar en biedt vakantieplezier voor het hele gezin. Ruime kampeerplaatsen, schoon sanitair, een bosrijke omgeving en het tropische Tikibad maakt camping Duinrell tot de ideale vakantiebestemming voor jong en oud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *