Westkapelle

 Plaatsen > Westkapelle

Westkapelle is een woonkern in de gemeente Veere op het vroegere eiland Walcheren in de provincie Zeeland.

Westkapelle ligt direct aan zee, temidden van strand, dijk, duinen en een klein kreek- en bosgebied ten zuiden van de plaats. De Westkapelse zeedijk is een van de beroemde zeeweringen van Nederland. De zee vormde regelmatig een bedreiging omdat het dorp op de kop van Walcheren ligt, met de punt in zee.

Volgens de overlevering stammen de ‘Westkappelaars’ af van de Vikingen die hier rond de 9e eeuw landden.

De naam Westkapelle is niet afkomstig van het woord Westkaap zoals velen veronderstellen, maar van de West-kapel. Een kerk die ver vóór 1067 in Westkapelle stond en één van de vijf Walcherse moederkerken is geweest, gewijd aan Sint Willibrord. De kerk is helemaal in zee verdwenen, maar heeft er lange tijd voor gezorgd dat Westkapelle een bedevaartsplaats was in Zeeland.

Langs de kreek is een wandelroute uitgezet en vinden hengelaars een favoriet stekje.

Direct voor de dorpskern is een klein strand, op de plek waar in ’44 de dijk doorbrak.

Onderaan de stoere zeedijk in Westkapelle vindt u het Polderhuis. Een museum waar u wordt meegenomen in de roerige geschiedenis van Westkapelle en Walcheren. Bij het dijk- en oorlogsmuseum Het Polderhuis in Westkapelle kunt u luisteren naar een uitzending van Radio Oranje. In het Polderhuis wordt in een vaste presentatie de geschiedenis van het dijkdorp en haar bewoners getoond. Grote foto’s, voorwerpen, meeslepende verhalen en interactieve media vertellen de historie van dit bijzondere dorp tussen dijk en toren.

De grote vuurtoren van Westkapelle was oorspronkelijk een kerktoren uit 1470. De toren werd in 1818 verbouwd tot vuurtoren. De De Vuurtoren van Westkapelle was de eerste vuurtoren in Nederland met parabolische reflectoren (een techniek die ervoor zorgde dat men voor het eerst een sterke lichtbundel kon uitstralen). Op de dijk staat de tweede vuurtoren Westkapelle, ook wel Noorderhoofd of “’t ijzeren torentje” genoemd’. Deze vuurtoren was de eerste ronde, gietijzeren vuurtoren en werd geplaatst in 1875.

Van juni tot augustus is er op vrijdag, van 14 – 21 u. in Westkapelle toeristenmarkt

Aan de zuidkant van het dorp begint het lange strand dat doorloopt tot Vlissingen! Zo’n 12 kilometer zandstrand strekt zich daar uit, waardoor je einde(r)loos langs het strand kunt wandelen. Zeker bij een flinke zuidwesterstorm is het druk op deze ‘strandroute’, en niet alleen op het strand zelf… In de diverse strandpaviljoens is het goed toeven, met een altijd fantastisch uitzicht op de zee.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *