Plaatsen > Zutphen
Zutphen is een gemeente in de provincie Gelderland met 46.660 inwoners en een oppervlakte van 42,84 km².
De gemeente Zutphen omvat de woonkernen:
- Warken,
- Warnsveld,
- Zutphen
Op deze pagina geven we verder een indruk van de stad Zutphen.
De St. Walburgiskerk
De St. Walburgiskerk uit de 13e eeuwheeft een middeleeuwse bibliotheek, een zogenaamde Librije. In de bibliotheek treft u vele muur- en gewelfschilderingen en op de vloer historische graven. Verder vindt u een doopvont uit 1527 en enkele mooie gotische kaarsenkroon. Verder is het 15e eeuwse Mariaportaal en het grote Bader Orgel de moeite van het bezichten waard.
stads- vaarroute
Door Zutphen loopt het riviertje de Berkel. Met een speciaal in Giethoorn gebouwde extra lage en smalle punter exploiteert de Stichting Toeristisch Varen Zutphen een stads- vaarroute waarin een circa 150 meter lange vaartunnel onder de Overwelving het meest spectaculaire onderdeel van de route is. De Drogenap, zoals de voor slechts zestien personen geschikte boot heet, pendelt vice versa tussen de vertreksteiger van de fluisterschippers aan de Rijkenhage en IJsselkade. Overigens begint de Overwelving ter hoogte van de winkel van Manders. De doorgang aan de andere zijde van de vaartunnel ter hoogte van de Super Snack is veel lager (slechts een meter) en smaller.
De stadsvaartocht kost vier euro, inclusief koffie in het IJsselpaviljoen.
Het Agnietenhof
In de zestiende eeuw werden vele hofjes opgericht met het doel weduwen, armen en alleenstaanden een redelijke oude dag te bezorgen. In Zuphen liet het Agnietenklooster in haar achtertuin aan de Bornhovestraat al in 1465 een hofje verrijzen welke in de avonduren werd afgesloten door twee poorten. Midden in de agnietenhof, op het bleekveld ziet u een beeld, gemaakt door de kunstenaar Maïté Duval, van een “Zuster van het Gemene Leven op het bleekveld”. De Zusters van het gemene leven was een religieuze groepering die aan het einde van de veertiende eeuw in Deventer ontstond rond Geert Grote. De leden legden geen kloostergelofte af, maar woonden samen in broederhuizen of in kleine kloosters zoals Windesheim ten zuiden van Zwolle en Diepenveen aan de noordrand van Deventer. De term gemeen heeft hier de betekenis ‘gezamenlijk’, aangezien men in gemeenschap van goederen leefde
Het Agnietenhof tussen de Bornhovestraat en het Rijkenhage in Zutphen is alleen ’s morgens te bezichtigen.
Landgoederen
Achter Zutphen loopt het riviertje de Berkel langs twee landgoederen. Het eerste landgoed is “De Voorst”. De Voorst wordt ook wel het Versailles van de Achterhoek genoemd. Boven de ingang prijkt de spreuk “Honi soit qui mal y pense”wat vertaald “schande over hem die er kwaad van denkt” betekend. Het landgoed wordt veel gebruikt als locatyie om te trouwen.
Het tweede landgoed is “’t Velde”. Dit landgoed is spierwit, met opvallende vensterlijsten en sinds dit jaar een gedenkplaats gewijd aan in de uitoefening van hun ambt omgekomen politiemensen; hun namen staan gegraveerd in de zilveren flanken van een gestileerde acanthus.
Recreatiepark De Bronsbergen is het enige recreatiepark van de gemeente Zutphen. In totaal zijn er 206 recreatiewoningen. Deze recreatiewoningen zijn voor het merendeel in particulier bezit. Bronsbergen is een prachtig park om te recreëren. Zo is er de gelegenheid om van de nabijgelegen recreatieplas Bronsbergenmeer-noord gebruik te maken, evenals de bij het park aanwezige sauna- en horecafaciliteiten.
In Leesten-Oost ligt Skatepark Canyon dat sinds 2006 officieel geopend is. Het skatepark is zelfs voor Europa bijzonder. Er is genoeg te beleven. De tricks van de ervaren skaters blijven fascinerend om naar te kijken. Zeker wanneer ze de cradle bij de pool gebruiken, een gekantelde halve bal die veel mogelijkheden biedt voor durfals. Ondertussen klinkt er muziek en voor wie trek krijgt is er catering.
Kinderboeken
Museum en bibliotheek Kinderboek Cultuurbezit in het Groningse Winsum heeft een dependance in Zutphen. Kinderen kunnen er gratis boeken lenen. De collectie bestaat uit tienduizend titels uit de periode van 1910 tot heden. Hieruit stelt de Stichting Kinderboek ook kleine exposities samen. Ze sluiten aan op de actualiteit, bijvoorbeeld de bekroning van een schrijver, de dood van een auteur en andere gedenkwaardige gebeurtenissen in de wereld van het kinderboek. Open: woe en vr 10-17, do 13.30-17, 1ste zaterdag van de maand 13-17, in juli en augustus alleen op vrijdag 10-17. Adres: Laarstraat 31. Info: 0575-545117.
Boekenmarkt.
Net als buurstad Deventer waar elk jaar de grootste boekenmarkt van Europa breed uitpakt – gebruikt ook Zutphen de IJsselkade als decor voor een jaarlijks feest voor liefhebbers van boeken. Op de laatste zondag van juli staan langs de oever meer dan vijftig kramen met tweedehands en antiquarische boeken. Het aanbod is rijk en gevarieerd. Open van 9.30 tot 17 uur. Info: 0575-510476.