Hangop

Laatste update 29/08/2025 door Redactie

Hangop is een traditioneel Nederlands nagerecht dat zijn oorsprong vindt in de landelijke keukens van Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland. Het gerecht wordt gemaakt door karnemelk of yoghurt langzaam te laten uitlekken, waardoor een romige, dikke massa ontstaat. Deze hangop wordt vaak geserveerd met bruine suiker of vers fruit. Hieronder vind je een recept dat niet alleen geschikt is voor de keuken, maar ook voor promotie van streekproducten.

Ingrediënten

  • 2 liter karnemelk (bij voorkeur van een lokale boerderij in Zuid-Holland)
  • 1 scheutje verse room
  • 2 eetlepels bruine suiker (bijvoorbeeld uit de streekwinkels rond Gouda)

Benodigdheden

  • Groot vergiet
  • Schone theedoek of kaasdoek
  • Grote kom
  • Koelkast

Bereidingswijze

  1. Leg een schone theedoek in een vergiet en plaats dit boven een grote kom.
  2. Giet de karnemelk in het vergiet en dek af. Zet het geheel een nacht in de koelkast.
  3. De volgende dag is het vocht eruit gelekt. Schraap de dikke massa van de doek – dit is de hangop.
  4. Roer er een scheutje room doorheen voor extra romigheid.
  5. Verdeel de hangop over schaaltjes en strooi er bruine suiker over.

Serveertips

  • Serveer met seizoensfruit uit de regio, zoals aardbeien uit Westland of frambozen van de pluktuinen rond Leiden.
  • Combineer met een bezoek aan een lokale zuivelboerderij in Zuid-Holland, waar je verse karnemelk kunt kopen.
  • Voor een zomerse variant: voeg een beetje citroenrasp toe en serveer met een coulis van rood fruit.

Lokale toeristische tip

Hangop is een gerecht dat uitstekend past bij een bezoek aan het Groene Hart van Zuid-Holland. Combineer een proeverij van streekproducten met een fietstocht langs de molens van Kinderdijk of een wandeling door de duinen van Meijendel. In Gouda kun je naast kaas ook terecht voor ambachtelijke zuivelproducten, waaronder karnemelk en yoghurt die perfect zijn voor hangop.

Bronnen

Plaats een reactie