Kinderdijk 

Plaatsen > Kinderdijk

Kinderdijk, vanuit Alblasserdam gezien (c)2016 Martin Lamboo

Kinderdijk, vanuit Alblasserdam gezien (c)2016 Martin Lamboo

Kinderdijk trekt toeristen uit de gehele wereld met zijn 19 molens van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. Na 1600 wordt het steeds moeilijker de afwatering van het drassige gebied in het westelijk deel van de Alblasserwaard te regelen. Eerst zijn er boezems gegraven voor de afwatering van de Grote Waard, in de periode 1738-1740 worden de molens gebouwd. Zij moesten het overtollige water uit de polder pompen en via de boezems lozen op de rivier de Lek.

De moderne gemalen nemen tegenwoordig hun functie over. De molens zijn landschappelijk mooi gelegen en de draaiende molenwieken bieden voor de vele bezoekers een indrukwekkend schouwspel. Eén molen is geopend voor bezichtiging. In de omgeving zijn diverse (bewegwijzerde) fiets- en wandelroutes.

Huiskamermuseum
In Kinderdijk vindt u het privé museum van Kinderdijkkenner Kees van den Heuvel. Sinds 2001 zet hij zaterdagsmiddags van twee tot vier uur de deur open van het zaaltje naast zijn huis aan de Molendijk 136 in Kinderdijk.
Aan de wand hangen landkaarten van het dorp dat hem zo lief is. In vitrinekastjes voorwerpen die een beeld geven van de Kinderdijkse cultuur. Zoals een Delftsblauw vaasje uit 1958 met een molen van wandelclub J K Smit; en oude buskaarten van het busbedrijf Twee Provinciën, legpuzzels van de molens en een clubblad uit 1968 van voetbalvereniging De Zwerver.
Achter zijn huis, met uitzicht op de molens, staat een groot bord van de ooit vermaarde discotheek Exciting.
Hij heeft ook een doos met gebruiksvoorwerpen als aanstekers en openers met de opdruk van Kinderdijkse bedrijven en stapels folders in vele talen over de molens. Van den Heuvel: ,,Het is allemaal begonnen met oude ansichten, daarna kwam de rest vanzelf.’’

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *