Alblasserdam

Plaatsen > Alblasserdam 

De gemeente Alblasserdam ligt in de provincie Zuid Holland. De gemeente Alblasserdam bestaat alleen uit de kern Alblasserdam. Alblasserdam dankt zijn naam aan de aanleg van een dam in het riviertje de Alblas. De annalen vermelden 1447 als het stichtingsjaar. Voor die tijd vormde het een geheel, een heerlijkheid met Oud-Alblas. Tegenwoordig wonen er 18.362 inwoners op een oppervlakte van 9,00 km². Verder bestaat de gemeente uit een wateroppervlakte van 1,00 km².

Het oude centrum werd op 11 mei 1940 zwaar getroffen. Gelukkig zijn de historische Kerkstraat en de karakteristieke dijkbebouwing langs de rivier de Noord grotendeels bewaard gebleven. 

Alblasserdam en omgeving trekken jaarlijks tienduizenden toeristen, die vooral het molencomplex Kinderdijk bezoeken. Het is aan deze watermolens te danken dat de Alblasserwaard, ondanks de vele overstromingen, het hoofd boven water wist te houden. Zij pompten het overtollige water omhoog om het vervolgens via sluizen op de rivier te lozen. Hun taak is nu overgenomen door met motoren aangedreven gemalen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de molens (gedwongen door energietekort) ingeschakeld om het water zonder machinale hulp op peil te houden.
De 19 molens geven een fraai aanzicht. Eén van de molens is in het hoogseizoen geopend voor toeristen, een rondvaartboot vaart af en aan. In de maanden juli en augustus draaien de molens de gehele zaterdag. In de eerste volle week van september zijn de molens ’s avonds feestelijk verlicht.

Zwemmen
Alblasserdam heeft een eigen recreatiegebied: het Lammetjeswiel. Dit ‘wiel’ is ontstaan door een dijkdoorbraak. Het water stroomt bij een dijkdoorbraak met zo’n kracht door het gat het land in, dat alle grond direct achter de dijk wegspoelt. Daardoor ontstaat een diep gat. Het was veel te duur om het gat na de overstroming weer dicht te maken, dus legde men er gewoon een dijk omheen. Er bleef dan een soort meer over. In het Lammetjeswiel kan men zwemmen, er is zelfs een strandje met een ligweide en speeltoestellen voor de kinderen.
Verder biedt het water rond Alblasserdam prima mogelijkheden voor recreatie. Er zijn meerdere jachthavens en er is een kanoverhuurcentrum, zo kunt u op verschillende manieren een tocht maken en van de natuur genieten.
Alblasserdam heeft ook een overdekt zwembad, namelijk zwembad Blokweer, een onderdeel van sportcentrum Blokweer, waar ook de sporthal deel van uit maakt.

Fietsen
In de West-Alblasserwaard twee fietsroutes gereali-seerd: de Molenroute en de Ooievaarsroute. De Molenroute loopt onder meer door Alblasserdam en voert u langs de molens. De VVV-folderservicepost is vertrekpunt van de Molenroute.
Op de 2e zaterdag van mei wordt jaarlijks de Nationale Molen- en Fietsdag gehouden.

In Juli en augustus op dinsdag en donderdag kunt u met de Waterbus naar Schoonhoven
Vanuit de normale halteplaatsen is het mogelijk naar Kinderdijk en Schoonhoven te varen. Vandaar kunt u verder fietsen.
U kunt dan o.a. bezoeken: de zilverstad Schoonhoven, de molens van Kinderdijk, het dorpje Nieuwpoort en in Liesveld de ooievaars.
Een dagkaart kost € 3,50 (tarief 2003) en de fiets gaat gratis mee.

Molentochten op de schaats
Alblasserdam is ’s winters de plaats bij uitstek voor een schaatstoertocht. Uit heel Nederland komen schaatsliefhebbers om een Molentocht te schaatsen. Vanzelfsprekend voeren deze schaatstochten langs het molengebied. In Alblasserdam kan men voor verschillende afstanden inschrijven. Informatie is te zijner tijd op te vragen via tel. nr. 078 – 691 59 55 of teletekst.

Wandelen in de natuur
De Alblasserwaard is bij uitstek geschikt om wandelend van de rust en de natuur te genieten. Ten oosten van Alblasserdam liggen enkele bospercelen die samen het Alblasserbos vormen. Dit bos, ruim 150 hectare groot, werd in de jaren zeventig aangeplant door Staatsbosbeheer. U vindt er eiken, elzen, populieren en wilgen. Een rustig wandelgebied voor de natuurliefhebber.

Paardenmarkt
Op de één na laatste woensdag in juli vindt de traditionele Sint-Jacobus Paardenmarkt plaats in de Kerkstraat. De markt begint al om 700 uur ’s morgens. Er is een panykeuring (tot 12:30 uur) een paardentram en een warenmarkt. Vanaf 1900 uur zijn er springwedstrijden, ringsteken, shownummers en een stoelendans voor pony’s.

Havenfestival
Medio september staat Alblasserdam in het teken van het Havenfestival met onder ander kinderattracties, demonstraties, rondvaarten en een markt met 300 kramen.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Alblasserdam en omgeving.
In Alblasserdam en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Alblasserdam en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *