Atis-code

Watersport > Marifonie > ATIS-code

Alle marifoons en portofoons die aan boord zijn voor gebruik op de binnenwateren moeten worden geprogrammeerd met de aan u toegewezen radioroepletters, de zogenaamde ATIS code. ATIS staat voor Automatic Transmitter Identification System.

Wanneer de ATIS code in de marifoon is geprogrammeerd, wordt de zender in het radioverkeer automatisch herkend.

Een juiste ATIS code is belangrijk voor de identificatie van schepen, bij verkeersbegeleiding en voor een veilige vaart op het water.

Ervaring leert dat niet alle programmeringen op de juiste manier uitgevoerd zijn. Bij een onjuiste ATIS-code riskeert u een boete van € 250,-. Verzekert u zich er daarom van dat de juiste ATIS code, zoals die op uw registratiebewijs staat, is geprogrammeerd in uw marifoon of portofoon, ook als u het apparaat ophaalt bij de leverancier.

Hoe kunt u zelf controleren of de juiste ATIS (en eventueel ook MMSI) identificatie in uw marifoon en/of portofoon is geprogrammeerd? In veel marifoons kunt u door middel van enkele eenvoudige stapjes in “het gebruikersmenu” zelf de ingeprogrammeerde ATIS en MMSI codes teruglezen als “self ID”. Controleer deze code met de gegevens op uw registratiebewijs. U kunt ook een marifoonwalstation zoals bijvoorbeeld een verkeerspost, brug of sluis oproepen en vragen of ze door u uitgezonden ATIS code wil controleren. Met name de walposten langs drukkere vaarroutes zijn uitgerust met ATIS-decoders.

Bron: Agentschap Telecom

2 gedachten over “Atis-code

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *