Plaatsen > Harlingen
De gemeente Harlingen ligt in de provincie Friesland. De gemeente heeft 15.835 inwoners op een oppervlakte van 387,68 km². Daarnaast heeft de gemeente een wateroppervlakte van 361,08 km² binnen haar grenzen.
De gemeente omvat de woonkernen:
- Harlingen,
- Midlum,
- Wijnaldum
Harlingen is een mooie havenstad aan het wad. Het bevindt zich temidden van zee en land. Dit eeuwenoude havenstadje is Frieslands enige havenstad. De stad heeft een rijk verleden. In vroegere tijden voeren vanuit de havens schepen naar allerlei landen in Noord- en Zuid-Europa. Mensen leefden voornamelijk van de scheepvaart, handel en nijverheid. Harlingen was van 1645 tot 1798 een Admiraliteitsstad en ze heeft sinds 1234 stadsrechten. Harlingen is altijd volop in bloei geweest en bloeit nog steeds. Ieder jaar komen er talloze toeristen om dit eeuwenoude stadje aan te doen om te genieten van de vruchten van de historie.
Met de aanleg van de Afsluitdijk kwam aan de belangrijkheid van Harlingen als zeehaven een einde maar het heeft nog steeds een open verbinding via de Waddenzee met de Noordzee. Dagelijks zijn er vele afvaarten van de veerdienst Terschelling/Vlieland.
De cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Harlingen. De stad Harlingen is erg bekend om haar monumentale waarde. Ze kent maar liefst meer dan 500 monumenten. Een rijkdom aan monumentale panden vindt u in de binnenstad, langs de grachten, aan de havens en sluizen. Ook zijn er allerlei standbeelden te vinden zoals : Hans Brinker, het jongetje met de vinger in de dijk, De “Stenen Man” ter nagedachtenis aan de aanleg van de zeedijk in de 80-jarige oorlog onder leiding van Caspar di Robles en het standbeeld van de Friese zeeadmiraal Tsjerk Hiddes.
Op het gebied van dans, toneel en muziek zijn er talloze mogelijkheden. Muziekliefhebbers kunnen uit volle borst meezingen in diverse koren. Er zijn oudere-, jongeren-, vrouwen- en mannenkoren. Vanzelfsprekend zijn er ook zeemanskoren zoals b.v. “Windkracht Tien”, waar pittige shantyliederen ten gehore worden gebracht. Verder zijn er verenigingen op allerlei gebied waar een ieder zich prima kan vermaken.
De legendarische kaatser Hotze Schuil uit Harlingen heeft een eigen standbeeld op het plein bij de kerk.
Het is zeker de moeite waard de historische havenstad een bezoekje te brengen. Het eeuwenoude centrum kent monumenten als het stadhuis, torens en kerken, patriciërshuizen en pakhuizen, waar u zich aan kan vergapen.
Harlingen heeft nauwelijks 20.000 inwoners, maar wél 30 kroegen….
Er is in Harlingen een gemeentemuseum “Het Hannemahuis” en een aardewerkmuseum te vinden.
Wie iets meer over de historie van Harlingen te weten wil komen, moet eens naar het museum Het Hannemahuis gaan. Het museum schept een beeld van de binding van Harlingen met de zee. Hier kunt oude scheepsmodellen en schilderijen bezichtigen. Het museum heeft ook een collectie zilverwerk en aardewerk en er is natuurlijk een Vestdijkkamer.
Meer informatie:
Harlingen, haven En informatie over Harlinger havens vind u op de watersport pagina.