Harlingen, haven

Harlingen, 30 mijl van Den Helder, 27 mijl tot W-Terschelling.

Algemeen: Eeuwen verbonden met de zee. Bewonder oude pakhuizen en statige herenhuizen langs de Noorder(jacht)haven midden in deze gezellige vestingstad.

Boodschappen: in de Voorstraat, op 3 min. van haven.

Suggesties: bij VVV in Voorstraat verkrijgbaar 4 historische wandelroutes door de stad waaronder die van stadgenoot Simon Vestdijk.

Hotspot-WiFi: Internet in bibliotheek in Voorstraat (8 computers).

Restaurant: visrestaurant De Tjotter, achterin Noorderhaven naast winkel (St.Jakobstraat).

Iets bijzonders?: De Gastronoom in de winkelstraat (Voorstraat 38).

Jachthavens: 2 van de 5 jachthavens zijn voor de passant van belang:

  • Noorderhaven. In de voorhaven aan stuurboord ligt u direct aan kade, dus lange landvasten noodzakelijk vanwege verval. Aan bakboord zijn grotendeels drijvende steigers. Ook ligplaatsen in de achterhaven via de handbediende (door havenmeester) Raadhuisdraai-brug. In deze kleine kom zijn ook drijvende steigers vrnl. voor leden van de jachtclub en, indien plaats, ook voor passanten. Sanitair: ponton met schoon sanitair. Geen wasserette, wel wasserij in stationsgebouwtje: was inleveren, 4 uur later ophalen.
  • Zuiderhaven. Noorderhaven kan vol zijn, wijk uit naar Zuiderhaven (achterin) met drijfsteigers en bij LW nog 2,30 m. De havenbrug waar je door moet wordt per marifoonoproep geopend door de havendienst. Je zit dus niet vast aan het halfuur draaien van de Noorderhavenbrug.
  • Neem je de staandemast route naar Delfzijl dan kan je ook liggen bij de kleine Jachthaven van de Harlinger W.V. na de sluizen in het Van Harinxmakanaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *