Aa en Hunze

Plaatsen > Aa en Hunze

Kerk Grolloo
Kerk Grolloo

De gemeente Aa en Hunze (met een oppervlakte van 27.927 hectare) is een gemeente met een landelijk karakter, gelegen in het noordoosten van de provincie Drenthe op de Hondsrug en in het Drentse veengebied. De ongeveer 25.000 inwoners wonen verspreid in diverse kernen en dorpen en in het buitengebied.

Het gemeentebestuur zetelt te Gieten. Aa en Hunze ligt in het noordoosten van de provincie, tegen de grens met Groningen, deels op de Hondsrug. De bodem bestaat deels uit zand, deels uit veen. Belangrijke akkerbouw en veehouderij, er is gevarieerde industrie, o.a. voedingsmiddelenindustrie.

De gemeente Aa en Hunze bestaat uit de woonkernen:

Amen, Anderen, Anloo, Annen, Annerveenschekanaal, Balloërveld, Balloo, Deurze, Eext, Eexterveen, Eexterveenschekanaal, Eexterzandvoort, Ekehaar, Eldersloo, Eleveld, Gasselte, Gasselternijveen, Gasselternijveenschemond, Gasteren, Geelbroek, Gieten, Gieterveen, Grolloo, Marwijksoord, Nieuw Annerveen, Nieuwediep, Nijlande, Nooitgedacht, Oud Annerveen, Papenvoort, Rolde, Schipborg, Schoonloo, Spijkerboor en Vredenheim.

De gemeente Aa en Hunze is voor toeristen een zeer aantrekkelijk gebied. Er is een grote verscheidenheid aan natuur en cultuur. De gemeente kent een aantal boswachterijen met duizenden hectares bos en heidegebieden. Een groot deel van de gemeente ligt op de Hondsrug.

Er is het toeristisch zeer aantrekkelijke Drentse Aa gebied, een Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap. Daarin ligt het Balloërveld waar zich een informatiecentrum en een schaapskooi bevinden. Maar ook het Drouwenerzand, de Strubben, Kniphorstbos en andere mooie wandelgebieden hebben hoge recreatieve waarden. Grenzend aan de provincie Groningen ligt een uitgestrekt veengebied met onder meer het Hunzedal. De gemeente is in het bezit van een rijke historie. Bij Annen, Eext en Gasteren zijn diverse hunebedden en grafheuvels. Verder bezienswaardige molens, kerken en mooie natuurgebieden zoals het Drentse Aa gebied met daarin het Balloërveld met informatiecentrum en schaapskooi, maar ook het Drouwenerzand, de Strubben, Kniphorstbos en andere mooie wandelgebieden met hoge recreatieve waarden.

De Drentse Aa is bekend terrein voor iedere Pieterpadloper. Dit stroomdal is een van de laatste tamelijk ongerepte beekdalen en verzorgt de afwatering van het noordelijk deel van het Drents plateau. Een deel ervan wordt beschermd: Staatsbosbeheer is eigenaar van het reservaat ‘Stroomdallandschap Drentse Aa’, zo’n 2300 ha groot.

Grenzend aan de Drentse Aa ligt het Balloërveld. Vroeger was dit gebied een militair oefenterrein, tegenwoordig is het een van de weinige overgebleven heidevelden in Drenthe. Het Balloërveld werd naar alle waarschijnlijkheid al in de prehistorie bewoond. Er zijn verschillende grafheuvels terug te vinden, gemarkeerd met roodwitte betonpalen.

De gemeente Aa en Hunze heeft een gevarieerd winkelaanbod in een plezierige omgeving. In het kader van stads- en dorpsvernieuwingsactiviteiten is en wordt er getracht het winkelen in Aa en Hunze nog aantrekkelijker te maken. Dorpskernen met uitstekende winkelvoorzieningen zijn Annen, Gieten, Gasselte, Gasselternijveen en Rolde.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Aa en Hunze en omgeving.
In Aa en Hunze en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Aa en Hunze en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan deze pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *