Bantega

Plaatsen > Bantega

Bantega is het jongste dorp van de gemeente Lemsterland. De nederzetting in Echtenerveenpolder kreeg pas op 1 mei 1947 de officiële status van een dorp. 

De naam Bantega herinnert aan de vroegere nederzetting Bant of Bantega, die door de Zuiderzee verzwolgen is. De geschiedenis van de Echtenerveenpolder gaat veel verder terug dan 1947. De eendenkooi wordt al vermeldt op een kaart uit 1718. In het tweede decennium van de vorige eeuw werd de oude school aan de Meester Wijmaweg vervangen door de openbare school aan de Middenweg. Vijftig meter verderop volgde in 1920 de oprichting van de christelijke school. Met de kinderrijke gezinnen begin 20ste eeuw was de bevolking aanzienlijk omvangrijker dan in het jaar 2000.

Bantega is met zo’n 600 inwoners een van de kleinste kernen in de gemeente. Máár 70 van de 230 woningen staan in de dorpskom zelf. De overige zijn verspreid in het buitengebied en over pittoreske streekjes zoals de Otterweg of de Bandsloot. Wat oppervlakte betreft is Bantega het grootste dorp in de gemeente, het gebied strekt zich uit tussen de Otterweg en het Buitendijksveld tot aan de Tjonger. De sluis van Schoterzijl ligt 5 km van de kom. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *