Bentelo (O)

Plaatsen > Bentelo (O)

Bentelo is een woonkern in de gemeente Hof van Twente in de provincie Overijssel aan de Hagmolenbeek. Maar een paar honderd meter ten noorden van Bentelo ligt een fraai bosgebied met een fietsbrug over de Hagmolenbeek.  Bentelo had per 1 januari 2007 1468 inwoners.

Bentelo ligt middenin het typische Twentse landschap. I vindt er afwisseling in de buurtschappen met boerenerven, bossen, heide en water en vele ambachtelijke en culinaire bedrijven en natuurschoon. Bentelo heeft de grootste wijngaard van Nederland.

Voor kinderen is de Kinderspeelboerderij ’t Hofke in Bentelo een aanrader. U vindt er attracties voor groot en klein, binnen en buiten.

Paardenbezitters kunnen hun overleden viervoeter laten cremeren in het grootste paardencrematorium van Europa dat in Bentelo staat. Crematorium De Bréborgh in het Bentelo is sinds februari 2007 geopend. Hier kan iedereen op gepaste wijze afscheid nemen van z’n paard.

Monument bemanning Short Stirling
Aan de Bentelosestraat/ hoek Suetersweg in Bentelo staat een opvallend monument met twee omvangrijke stenen. Deze zijn geschonken door de Lions clubs uit Groot-Brittannië en Nieuw Zeeland en symboliseren het land van herkomst van de omgekomen bemanningsleden van de Short Stirling die in 2005 in Bentelo geborgen is. Tussen deze stenen ligt een kleinere Nederlandse steen met de plaquette waarop de namen staan van de omgekomen bemanningsleden. Op maandag 4 april 2005 startte aan de Suetersweg in Bentelo de berging van het wrak van de Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog de Short Stirling MK. 1. De bommenwerper stortte in de nacht van donderdag 27 op 28 augustus 1942 om 00.08 uur neer in een weiland in de kern Bentelo. Het toestel maakte deel uit van een luchtvloot van 306 bommenwerpers op weg naar de de Duitse stad Kassel. Tijdens deze vlucht werd de Stirling door een Duitse Messerschmitt neergeschoten. Alle zeven bemanningsleden van het Britse toestel kwamen hierbij om het leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *