Twente

Plaatsen > Twente

Twente is een streek in de provincie Overijssel.

Twente is de streek die begrensd wordt door de rivieren Regge en Dinkel en de grenzen met Duitsland en de Achterhoek (provincie Gelderland). We rekenen de volgende gemeenten tot Twente:

Twente heeft veel geschiedenis. Het heeft veel platteland, kleine steden en grote loofbossen. Twente is het oostelijke deel van Overijssel. Het is een mooie streek met z’n kronkelende beekjes, riviertjes en bossen. Er zijn in Twente veel Saksische boerderijen (dat is een type boerderij). De grondsoort in Twente is zand en een beetje klei. Enkele plaatsen in Twente zijn: Delden, Enschede, Oldenzaal, Almelo, Hengelo, Denekamp en Rijssen.

In het oosten van Twente stroomt het riviertje de Dinkel. De Dinkel heeft een lengte van 84 kilometer, maar 44 kilometer ligt in Duitsland. Het is een zijrivier van de Vecht. Langs de Dinkel zijn mooie loof- en naaldbossen te zien en koren- en heidevelden. Aan het begin van de Dinkel is het een smal riviertje, daarna wordt de Dinkel langzamer breder. 

Twente is een belangrijk industriegebied. De grootste industrieplaatsen zijn: Enschede, Almelo en Hengelo. In Enschede waren veel textielfabrieken. Ten Cate en Gelderman waren bekende namen. Na 1967 zijn er veel textielfabrieken gaan sluiten. Niet alleen textiel was er in Twente maar ook metaalindustrie, denk in Hengelo maar aan Stork en Holec.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *