Bergen op Zoom

Plaatsen > Bergen op Zoom

De gemeente Bergen op Zoom ligt in de provincie Noord-Brabant. Er wonen 66.327 inwoners op een oppervlakte van 103,00 km². Ook hoort er een wateroppervlakte: van 2,00 km² tot de gemeente.

De gemeente Bergen op Zoom omvat de woonkernen:

  • Bergen op Zoom,
  • Halsteren,
  • Heimolen,
  • Kladde,
  • Klutsdorp,
  • Lepelstraat

De stad Bergen op Zoom, tegenwoordig 65.000 inwoners aan het water, heeft een belangrijke rol gespeeld in de historie van Nederland. Pas in 1749 lukt het de Fransen de stad in te nemen. De Spanjaarden hadden het een paar eeuwen eerder ook geprobeerd, maar dat mislukte. De bijnaam van Bergen op Zoom was dan ook “La Pucelle”, De Maagd, omdat zij jarenlang een onneembare vesting leek. 

Door de loop van de Schelde, was Bergen op Zoom een belangrijke handelsplaats, gelegen tussen de Noordzee en de stad Antwerpen. Van dit roemrucht verleden is veel bewaard gebleven. In Bergen op Zoom is veel cultuurhistorie te beleven. De trots is het Paleis van de Markies van Bergen op Zoom, het Markiezenhof.

Bergen op Zoom herbergt maar liefst 700 monumenten, de meest bekende daarvan is de eerder genoemde Markiezenhof, een 15e eeuws stadspaleis. 
Het oudste monument van Bergen op Zoom is de Lievevrouwepoort of Gevangenpoort. De stedelijke ontwikkeling van Bergen op Zoom voltrok zich in de loop van de dertiende eeuw en de stad werd beschermd door een aarden omwalling. Omstreeks 1330 werd deze omwalling vervangen door een stenen ommuring. Hiervan maakte de Lievevrouwepoort deel uit, een indrukwekkend bewijs van de eerste vestingwerken.

Laat u na een dag cultuur proeven verwennen met een van de drie A’s waar Bergen op Zoom bekend om is: aardbeien, asperges en ansjovis.

Bergen op Zoom staat van voor- tot najaar in het teken van stoet en spel, maar de stad kenmerkt zich ook als zeer bedrijvig. Niet voor niets huisvest Bergen op Zoom twee van de grootste werkgevers van de regio West-Brabant: GE Plastics en Philip Morris, elk goed voor bijna tweeduizend medewerkers.

De omgeving rond Bergen op Zoom biedt misschien wel de meest gevarieerde landschappen van Brabant. Aan de westkant ligt het Markiezaatsmeer, een natuurgebied dat vooral bekend is vanwege zijn rijkdom aan vogelsoorten. Bergen op Zoom ligt zelf nabij de Brabantse Wal, een stuwwal op de grens van de Zeeuwse kleigronden en de Brabantse zandgronden. De wal zorgt voor metershoge hoogteverschillen, waardoor het lijkt alsof Brabant uit de Oosterschelde oprijst. De hoge met bos bedekte zandgronden gaan hier over in de lager gelegen zeekleipolders. Het meest opvallend is de steilrand, een monument van aardkundige waarde. De steilrand slingert van Ossendrecht langs Hoogerheide, Woensdrecht en Bergen op Zoom tot in Steenbergen.

Wie meer van bossen houdt, vindt ze aan de oostkant van Bergen op Zoom. Daar ligt ook een knooppunt van verschillende LAW-paden en het begin van de GR 5 naar Nice. 

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Bergen op Zoom en omgeving.
In Bergen op Zoom en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Bergen op Zoom en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *