Hefbrug Boskoop (c)2016 Martin Lamboo

Boskoop

Plaatsen > Boskoop

Hefbrug Boskoop (c)2016 Martin Lamboo

Hefbrug Boskoop (c)2016 Martin Lamboo

Boskoop is een gemeente en plaats in de provincie Zuid-Holland in het zogenaamde Groene hart van de randstad. Boskoop ligt aan het kanaal de Gouwe tussen Alphen aan den Rijn en Waddinxveen. Al vele jaren is Boskoop niet alleen het belangrijkste boomkwekerijgebied in Nederland, maar ook het grootste aaneengesloten sierteeltcentrum ter wereld. Het dorp is vooral bekend vanwege de vele boom- en azalea-kwekerijen. Boskoop telt 1100 hectare aan kwekersgrond en 720 kwekerijen. Een groot deel van de Boskoopse bevolking vindt zijn bestaan in de boomkwekerij en de daarmee verbonden bedrijven.

De Proeftuin van Holland in boskoop is een attractie die geopend is in 2007. Hier kunnen bezoekers op een educatieve en leuke manier kennismaken met de boomkwekerswereld. Zo biedt de Proeftuin van Holland activiteiten aan als hoosschoppengolf, een tochtje per bolderkar door de polder en een workshop appeltaart bakken met de Schone van Boskoop.

Het boomkwekerij-museum in Boskoop is ook een bezoekje waard, met in het voorjaar de beroemde azalea-tochten per vlet tussen de kwekerijen door. Het Museum geeft een beeld over de geschiedenis van de boomkwekerij in Boskoop. Niet alleen de geschiedenis komt aan bod, maar ook het heden, het vermeerderen van bomen, het Vervoer van bomen en de situatie tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Het Museum is gevestigd in twee panden. In het grootste pand ziet u een collectie kwekersgereedschappen en materialen en een uitgebreide collectie boeken en documenten. Het kleinste pand, dat rond 1870 is gebouwd, is geheel gerestaureerd en ingericht in De Stijl van toen.
In Boskoop kunt u een boomkwekerijmuseum, de sortimentstuin van het proefstation, diverse collectietuinen en het rosarium bezichtigen. Het boomkwekerijmuseum is gedeeltelijk gevestigd in een boomkwekershuis uit 1870. In het Museum kunt u een collectie van oude boomkwekerijgereedschappen en een zeer uitgebreide vakbibliotheek bezichtigen. Bij het Museum is een historische Tuin met rozensoorten uit de jaren 1600-1900.  De sortimentstuin van het proefstation toont een enorme verscheidenheid aan gewassen. De gewassen zijn overzichtelijk gerangschikt en voorzien van wetenschappelijke benamingen. Ook is in Boskoop een aantal collectietuinen van particulieren te bezichtigen. U vindt hier collecties van bijv. esdoorns, toverhazelaar, kardinaalsmuts, azalea’s aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *