Plaatsen > Deventer
Deventer is een gastvrije Hanzestad aan de IJssel, stad van koek en boek. Langs smalle, bochtige straatjes en stegen staan de oude huizen van weleer dromerig tegen elkaar aan geleund. Op de weidse pleinen pronkt de stad met haar monumenten: de historische kerken, het stadhuis, de Waag.
In die monumenten is te zien, dat Deventer een middeleeuws karakter heeft. Het is een Oost-Nederlandse stad, vanouds meer gericht op Westfalen en het Rijnland dan op Holland. De Gouden Eeuw was hier in vergelijking met Holland tweehonderd jaar eerder.
De historische stad vormt elk jaar het decor van spraakmakende evenementen, als Deventer op stelten, Op den Berghe, het Dickensfestijn (in kerstsfeer) en natuurlijk de grootste boekenmarkt van Europa op de eerste zondag van augustus.
De boekenmarkt wordt gehouden langs de IJssel, daar waar de oude stad direct grenst aan het levendige water en de uiterwaarden zich uitstrekken zover het oog reikt. Achter de einder en rondom de stad ligt het mooie coulissenlandschap van Salland, met zijn landgoederen, bossen en boerderijen.
Bezienswaardigheden
De open lucht boekenmarkt.
Deventer heet u welkom bij de grootste open lucht boekenmarkt in Europa. Het is een jaarlijks terugkerend evenement in het centrum van de stad, op de eerste zondag van augustus. Er zijn meer dan 850 kramen met duizenden boeken.
De oude bioscoop.
Aan de Brink staat een oude bioscoop. De Brink is het grote plein in het centrum van Deventer. Dit is nog een erg oorspronkelijke bioscoopgebouw. Er zijn er vele zoals deze in Nederland geweest, er zijn er echter maar een paar over.
Schaken.
Als je er van houdt, kan je schaken bij de ingang van de Grote, of Lebuïnus kerk.
De kerk is gebouwd in de 15e eeuw op de fundamenten van een oudere kerk uit de 11e eeuw. In de toren hangt het oudste nog bestaande carillon van Hemony. In de kerk staat een erg fraai Holtgrave orgel uit 1838.
De oude waag.
U vindt de waag midden op de Brink.
Het is een belangrijk gebouw in de geschiedenis van Deventer. Het is opgebouwd uit de stenen van de 2 forten Morgenster en AltenaIt van de hertog van Gelre. Het was de tijd van de strijd tussen de burgers in de steden en de adel. De burgers wonnen, (met de hulp van Keizer Karel V) en toen hebben ze de burchten afgebroken.
Nu is er het historisch museum van de stad.
Speelgoedmuseum Deventer.
Het Speelgoedmuseum Deventer is gehuisvest in een klein, historisch pand op de hoek van de Boterstraat-Brink. Een rondje langs de verschillende expositieruimten in dit museum doet oude tijden herleven. Bezoekers halen herinneringen op bij het zien van de poppenhuizen, poppen, treinen, oude auto’s en de eerste teddyberen. Het Speelgoedmuseum heeft de grootste openbare collectie van in Nederland gebruikt speelgoed. In 2007 kwamen er 47.000 bezoekers naar het Speelgoedmuseum Deventer.