Apeldoorn

Plaatsen > Apeldoorn

De gemeente Apeldoorn ligt in de Provincie Gelderland. Er wonen 156.000 inwoners op een oppervlakte van 341,14 km² . Amersfoort ligt aan de oostelijke rand van de Veluwe, een uitgestrektheid van zandige bossen en heide, oplopend tot een hoogte van 110m tussen de Rijn, de IJssel en de Eem.

De gemeente Apeldoorn wordt als eerste genoemd in de geschiedenisboeken van het jaar 793. 

Tegenwoordig is Apeldoorn een mooie stad met prachtige parken. Het heeft een theologische hogeschool, een seminarie en ene hogeschool voor techniek en auto-techniek.
Apeldoorn is ook het commerciële centrum van de omgeving, met een gevarieerd aanbod van industrie (papier, textiel, chemische producten, vervaardiging van visnetten en computers).

De gemeente Apeldoorn bestaat uit de woonkernen

  • Apeldoorn,
  • Assel en Hoog Buurlo,
  • Beekbergen en Lieren,
  • Beemte-Broekland,
  • Hoenderloo,
  • Hoog Soeren,
  • Klarenbeek (ged),
  • Loenen,
  • Nieuw-Milligen,
  • Oosterhuizen,
  • Radio Kootwijk,
  • Uddel,
  • Wenum-Wiesel,
  • Woeste Hoeve

Paleis het Loo
Paleis Het Loo stelt af en toe (in 2010 op beide paasdagen (4-5 april), Koninginnedag (30 april), Hemelvaartsdag (13 mei), beide pinksterdagen (23-24 mei) èn iedere woensdag in juni, juli en augustus) het paleisdak open voor het publiek. In de zeventiende eeuw voorbehouden aan hoog gezelschap, nu voor iedereen een spectaculaire ervaring! De trap door de zolder van het paleis komt uit in het dakpaviljoen dat koningin Mary, de echtgenote van koning-stadhouder Willem III, benutte om thee te drinken met haar hofdames. Vanaf het dak heeft u een onverwacht weids uitzicht over de prachtig aangelegde paleistuin en de voorterreinen van Het Loo: een gebied van 6 hectare, dat omsloten wordt door het bosrijke paleispark. De tuin is met zijn symmetrisch aangelegde parterres, beelden en fonteinen, uniek in Europa.

Nationaal Canadees bevrijdingsmonument.
Aan de Koning Lodewijklaan in Apeldoorn staat het Nationaal Canadees bevrijdingsmonument. Het monument is in 2000 opgericht als eerbetoon aan ruim zevenduizend Canadese militairen die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog bij de bevrijding van Nederland om het leven kwamen.

Apenheul 
Apenheul ging voor het eerst open in 1971. Het eerste en enige park ter wereld waar apen vrij in het bos leefden en vrij tussen de bezoekers konden lopen. Het begon met wolapen, slingerapen en een paar kleinere soorten. Al snel bleek dat niet alleen de bezoekers,maar ook de apen het uitstekend naar hun zin hadden. De dieren vormden, in hun vrijheid perfecte sociale groepen en planten zich uitstekend voort. Sociale groepen betekent dat de dieren of mensen zich goed aan elkaar aan passen. Dat was reden voor Apenheul om uit te breiden en langzamerhand meer verschillende apensoorten te gaan houden. Zo kwamen in 1976 de gorilla’s op Apenheul. Drie jaar later in 1979, werd de eerste gorilla baby geboren en er kwamen er nog veel meer. Al die baby’s werden in de groep door hun moeder grootgebracht en dat was in die tijd nog heel bijzonder. Al die successen brachten niet alleen steeds meer bezoekers naar Apenheul maar ook primatologen uit de hele wereld. Primatologen zijn mensen die heel veel van apen weten, en apen bestuderen. In 1995 begon Apenheul met een grote vernieuwing en uitbreiding van het park. Er kwam een souvenirshop, restaurants met terrassen en een kinderboerderij. De bossen zijn uitgebreid met spannende speelplekken voor de apen. In 1999 kwamen de orang oetans op Apenheul.
Op Apenheul kun je meer dan 30 soorten apen zien. Op Apenheul kun je ook het allerkleinste aapje ter wereld zien de pygmee oesitie die nog geen honderd gram weegt.
De apen op Apenheul hebben veel vrijheid. In veel bosgebieden loop je gewoon tussen de apen rond. De apen zijn niet gevaarlijk als je ze met rust laat. Er zijn een paar eenvoudige regeltjes.

De regels zijn

  • De apen niet aaien of vastpakken.
  • Je mag ook niet achter de apen aan rennen. De apen kunnen zich dan bedreigd voelen en gaan bijten of in een boom vluchten.
  • De apen mag je niet voeren. Ze kunnen dan ziek worden. Want ze kunnen niet tegen voedsel wat wij eten zelf van een stukje fruit kunnen ze erg ziek worden.

Slingeren tussen de apeneilanden
In 2008 is de aantrekkelijke, ruim 200 m lange, houten Amazonebrug aangelegd. Deze brug slingert tussen enkele apeneilanden door. Zo krijgen bezoekers een beter zicht en een verrassende kijk op de slingerapen, bonobo’s en witschouder kapucijnapen. Vooral de bonobo’s wisten zich nog wel eens aan het zicht van de bezoeker te ontrekken door op een strandje aan de andere kant van hun eiland heerlijk in de zon te liggen. Vanaf de nieuwe brug hebben de bezoekers prachtig zicht op het strandje en de nieuwe waterval op het bonobo-eiland.

Klimmen en klauteren
Niet alleen apen kunnen klimmen en klauteren in Apenheul. Ook (jonge) bezoekers kunnen zich helemaal uitleven. In 2008 is in Apenheul de spannende, avontuurlijke Mekranoti trail aangelegd. Mekranoti is de naam van een indianenstam in het Amazone regenwoud. In de trail zijn allerlei elementen verwerkt die te maken hebben met deze stam, zoals kleurgebruik, hoofdtooien en maskers.

Meer informatie: Apenheul Apeldoorn www.apenheul.nl

Coda Museum
Het CODA Museum in Apeldoorn is een museum voor moderne kunst en streekhistorie. Het museum voor moderne kunst is vooral gericht op sieraden en papierkunst. Voor streekhistorie kunt u terecht bij de vaste tentoonstelling ‘Woudreuzen en Fluisterheggen’. Naast de vaste collectie zijn er wisselende exposities. CODA Museum; Vosselmanstraat 299, 7311 CL Apeldoorn. tel.: (055) 5268400 Openingstijden: Maandag gesloten; Dinsdag 10.00 – 17.30 uur; Woensdag 10.00 – 17.30 uur; Donderdag 10.00 – 20.30 uur; Vrijdag 10.00 – 17.30 uur; Zaterdag 10.00 – 17.00 uur; Zondag 13.00 – 17.00 uur.

Gedenkteken Koninginnedag 2009
In een dollemansrit reed Karst T. op Koninginnedag 2009 in op de menigte, waardoor hijzelf en zeven omstanders om het leven kwamen. Het monument is een granieten doos met daarin ballonen van half transparant glas. De ballonnen moeten symbool staan voor kwetsbaarheid, feest en rouw. Een glazen plaat met daarop een gedicht dekt het geheel af. Het monument staat bij de kruising van de Jachtlaan en de Loolaan. Daar werden na het drama bloemen gelegd. De plaats is op een steenworp afstand van het monument de De Naald, waar T. tegen aan reed.

Vliegveld Teuge
Sinds 2009 kunnen toeristen uit binnen- en buitenland op een wel heel aparte manier overnachten in een historisch vliegtuig op Teuge. Het betreft een toestel van het type Ilyushin 18 dat in 1960 gebouwd is.  Alle onderdelen van het 37 meter lange toestel zijn nog volledig intact. Gasten kunnen tevens plaats nemen in de cockpit die zich nog in de oorspronkelijke staat bevindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *