Amersfoort

Plaatsen > Amersfoort

De gemeente Amersfoort ligt in de provincie Utrecht. Binnen de oorspronkelijke slotgracht ligt de goed bewaard gebleven middeleeuwse stad, met slechts een paar later gebouwde huizen uit de Renaissance.

De levendige en aantrekkelijke binnenstad van Amersfoort ligt temidden van uitgestrekte bossen en de heide. Tevens ligt de stad aan de samenloop van verscheidene kleine beekjes die hier toetreden tot de Eem. Het goed bewaard gebleven oude deel van de stad met zijn historische gebouwen wordt omringd door een dubbele ring van grachten.
Amersfoort is het economische en culturele centrum in de Eem-vallei, ook wel de Gelderse Vallei genoemd. Amersfoort heeft een aantal instellingen voor hoger onderwijs, grote markten en belangrijke industriële fabrieken (elektrotechniek, auto-assemblage, engineering, chemie). Er zijn in Amersfoort ook voedsel-verwerkende bedrijven gevestigd die de meeste landbouwproducten uit de omgeving verwerken. Veel van de inwoners van de gemeente werken in de nabijgelegen provincie hoofdstad Utrecht of in Amsterdam.

De geschiedenis van Amersfoort begint bij een eerste verschijning in de documenten in 1028. Dankzij de textielfabrieken ontwikkeld zij zich tot een bloeiende en welvarende handelsstad en werd lid van de Hanzesteden. In de eerste helft van de 15de eeuw had de stad al uitgebreid buiten de oorspronkelijke stadsmuren. Een nieuwe en grotere stadsmuur werd gebouwd tussen 1450 en 1561.

Amersfoort, een rustig, klein provinciestadje, zo sprak men over de stad aan de Eem in de 19e eeuw. Een stad met een veelheid aan kleine middenstanders. Misschien juist dat is het behoud van de binnenstad geweest. Er was geen geld om al te drastische verbouwingen aan winkelpanden te doen uitvoeren en toen het geld er langzaam wél kwam waren de monumenten beschermers er ook. Van deze groep is bekend dat zij zeer alert waren en sloop verhinderde door panden te huren of te kopen. Amersfoort door de eeuwen heen met wisselende industrieën van tabak, wol en laken, glas en aardewerk, bier, brood en koek, zeep, en in de latere jaren metaal en installatie bedrijven, conserven en vleeswaren, geur en smaakstoffen, sigaren en de HIJS (spoorweg materiaal).

AmersfoortWas Amersfoort in 1850 nog een arm provinciestadje van amper één kilometer doorsnee, in 1920 was het een middelgrote gemeente met grootschalige industrieën, nieuwe buiten wijken en een inwoner aantal van boven de 30.000. Nu gegroeid naar 130.000, maar gebleven een Stad met een Hart. Een stad waar de Reformatie moeilijk op gang kwam, waar men leerde leven met Godsdiensten naast elkaar. Een stad nu, met een bloeiend verenigingsleven, met een keur aan festivals, waar ze misschien iets te klein voor is. Een zeer grote kerkelijke variatie. Een horeca die zoekende is naar nieuwe uitdagingen. Liep Amersfoort in 1602 haar Universiteit mis (wegens bezwaren uit Leiden),nu heeft de stad H.B.O. opleidingen in vele soorten. Een stad die om haar architectuur, haar monumenten, haar geschiedenis en de vindplaatsen hiervan, het waard is bezocht te worden.

Een bezoek aan Amersfoort is een bezoek aan het grootste openluchtmuseum van Nederland. U kunt zich hier lekker ontspannen of juist veel ondernemen. Geniet van de terrassen in de stad en het comfort van de hotels. Of bezoek de parken, landgoederen of natuurgebieden. Voor de actieve bezoeker is Amersfoort zeker een uitdaging. De stad heeft maar liefst 250 monumenten, een dierenpark, diverse musea, een bonte verzameling winkels en een speciaal kinderwinkelcentrum.

Sk8park Amersfoort
skatepark amersfoortSk8park Amersfoort is het grootste skatepark van Europa in de openlucht. Het terrein van vierduizend vierkante meter in de Amersfoortse nieuwbouwwijk Vathorst biedt plaats aan beginnende en ervaren inlineskaters, skateboarders en crossfietsers. Het Belgische Hasselt claimde tot de opening van Sk8park Amersfoort eind 2007, het grootste skatepark te hebben, met drieduizend vierkante meter. Het skatepark ligt aan de Valutaboulevard tegenover de Ikea op een toplocatie aan de A1.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Amersfoort en omgeving.
In Amersfoort en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Amersfoort en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *