Barneveld

Plaatsen > Barneveld

Barneveld ligt in de provincie Gelderland. Inwoneraantal: 50.028;
Oppervlakte: 176,70 km².

De gemeente Barneveld bestaat uit de woonkernen:

 • Barneveld,
 • De Glind,
 • Garderen,
 • Kootwijk,
 • Kootwijkerbroek,
 • Stroe,
 • Terschuur,
 • Voorthuizen,
 • Zwartebroek

Al in de 13e eeuw gold Barneveld als een aanzienlijk dorp en een voornaam handels centrum. Tegenwoordig is Barneveld wereldwijd een begrip met de kip en het ei.

Museumliefhebbers komen in Barneveld volop aan hun trekken met het Oude Ambachten en Speelgoedmuseum, het Veluws Museum Nairac en het Nederlands Pluimveemuseum. In de zomermaanden trekken de Oud Veluwse Markten en het jaarlijkse Ballonfiësta de aandacht.

Barneveld is sinds eeuwen verbonden met de pluimveehouderij. In 1851 werd hier de eerste pluimveemarkt gehouden. Nog steeds worden er wekelijks eieren aangevoerd. De echte Barnevelder, een bruine legkip, die in de periode rond 1920 vanwege de hoge productie wereldbekendheid verwierf, heeft Barneveld over de hele wereld bekendheid gegeven. De faam van de Barnevelder was enorm. Uit de hele wereld kwam men hier kippen kopen. Vele jaren was in Barneveld de grootste eierveiling ter wereld gevestigd. Het eerste pluimveemuseum ter wereld werd in 1989 geopend en is eveneens in Barneveld gevestigd.

Oud-Veluwse markten
Barneveld is van midden juli tot midden augustus elke donderdag het toneel van een oud-Veluwse markt. Het is een bonte mix van klederdrachten, oude ambachten, volksdansen, optredens van boerenkapellen, een originele Barneveldse eiermarkt, een vlooienmarkt voor kinderen van 8-14 jaar, poppentheater en kinderactiviteiten. Info: 0342-420555,

Apenhof
Tijdens de oud-Veluwse marktdagen houdt de Apenhof open huis. Het is een asiel voor uitheemse dieren die door particulieren als huisdieren werden gehouden maar harteloos zijn afgedankt. Ook illegale dieren die door de politie en douane in beslag zijn genomen en proefdieren uit laboratoria vinden in de Apenhof een tijdelijk onderdak. Het opvangcentrum heeft behalve apen ook vreemde en kleurrijke kostgangers in huis, zoals papegaaien, leguanen, nertsen, boommarters, toekans, chinchilla’s, slangen en inheemse diersoorten als egels, eekhoorns en hazen. Adres: Schoutenstraat 12, 3771 CJ Barneveld. Info: 0342-414784.

Bezienswaardigheden

 • Standbeeld van Jan van Schaffelaar: Aan de voet van de toren van de kerk. Onthuld in 1903 ter herinnering aan zijn beroemde sprong in 1482.
 • Hervormde kerk: Torenplein, te bezichtigen, inlichtingen bij de koster D. Bitter, Nieuwe Markt 2, tel.(0342) 417558.
 • Toren bij de hervormde kerk: Beklimmen mogelijk tijdens de Oud Veluwse Markten in juli en augustus.
 • Huize De Schaffelaar: Stationsweg, niet te bezichtigen. Het park (Schaffelaarse Bos) is wel toegankelijk. Beschrijvingen van educatieve wandelingen zijn verkrijgbaar bij het VVV-kantoor.
 • Windkorenmolen “Den Olden Florus”: In Terschuur, Stoutenburgerweg 20. Vrijwel elke zaterdag geopend van 10.00-15.00 uur, demonstraties graanmalen en verkoop van meel aan het publiek. Groepsbezoek op afspraak, tel.(0342) 400630.
 • Windkorenmolen “De Hoop”: In Garderen, Oud Milligenseweg 5. Bij voldoende wind zaterdagochtend geopend. Voor bezoek op andere dagen bellen met VVV-Garderen, tel. (0577) 461566.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Barneveld en omgeving.
In Barneveld en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Barneveld en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *