Voorthuizen

Plaatsen > Voorthuizen

Voorthuizen ligt aan het begin van de Veluwe in de gemeente Barneveld, provincie Gelderland.

Voorthuizen is één van de negen kernen van de gemeente Barneveld. Voorthuizen ligt op korte afstand (ca. 25 km.) van Apeldoorn, Amersfoort, Ede en Harderwijk

In een beschrijving van het bisdom Utrecht uit 1744 is te lezen: “Voorthuizen, een dorp op de Veluwe, is voornamelijk aanmerkenswaard door zijne wadden of ondiepe overtocht of voorde (=”doorwaadbare” plaats in een beek), waaraan het zijn naam ontleent”. De oude Hessenweg van Amsterdam over Amersfoort naar Deventer ging door de Ganzenbeek.

De invloed van de Hessenweg – en de kruising met de weg van Barneveld naar Putten – op de groei van het dorp Voorthuizen is aanzienlijk geweest. Naast de waarschijnlijk overvloedig aanwezig geweest zijnde tapperijtjes – meestal een bijverdienste van winkeliers – kende men hier in vroeger eeuwen een aantal grote uitspanningen, zoals “De Roskam” (thans “Zandbergen”), “Het Hamburger Posthuis” en “De Moriaan”. Ook smeden vestigden zich graag in een dergelijke plaats. De verdwenen smederij van Van Voorst was een van de oudste in de gemeente.

In 1809 nam de betekenis van de weg nog verder toe, want op 30 december van dat jaar opende koning Lodewijk Napoleon de nieuwe straatweg van Amersfoort naar Deventer. Vele miljoenen stenen waren in het wegdek verwerkt. Beschouwde men de weg vroeger als een zegen, tegenwoordig denkt men hier in Voorthuizen heel anders over, omdat deze verkeersader het dorp in twee stukken uiteen doet vallen. De A-1 heeft weliswaar de functie van belangrijkste oost-west-verbinding overgenomen, door de toename van het recreatieverkeer blijft het toch een van de drukste wegen in de gemeente.

Voorthuizen is al heel lang populair bij de recreanten en het dorp heeft een groot deel van zijn huidige welvaart aan dat toerisme te danken. Waar veertig jaar geleden nog koeien graasden, staan nu recreatiebungalows.

Voorthuizen bestond vroeger grotendeels van de schapenhouderij. De beesten werden gedrenkt en gewassen in een van de vele schaapskolken, al dan niet ontstaan door het afgraven van turf. Het “Kieftveen” zou zijn naam te danken hebben aan het kijven tussen de maalschappen van Garderen en Voorthuizen over het exclusieve recht om in deze plas de schapen te wassen.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Voorthuizen en omgeving.
In Voorthuizen en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Voorthuizen en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *