Scherpenzeel (G)

Plaatsen > Scherpenzeel (G)

Scherpenzeel is een kleine gemeente van bijna 10.000 inwoners.

De gemeente Scherpenzeel is een aantrekkelijke en welvarende gemeente in de Gelderse Vallei. De gemeente grenst aan de gemeenten Woudenberg en Renswoude (beide gelegen in de provincie Utrecht) en de gemeente Barneveld (Gelderland). Scherpenzeel ligt dus op de grens van de provincies Utrecht en Gelderland. Scherpenzeel is daarmee de meest westelijk gelegen plaats op de Veluwe.

Het dorp is rond de 12e eeuw ontstaan op een kruispunt van wegen op een van de zandruggen van de Gelderse Vallei. Van oorsprong is Scherpenzeel een zogenaamd lintdorp. Deze lintstructuur is nog te herkennen in het dorp. De gemeente heeft één kern met een buitengebied. Het buitengebied is rijk aan houtwallen, bos en weilanden.

De gemeente heeft hoofdverbindingen richting Amersfoort via Woudenberg en richting Veenendaal via Renswoude. Ook is Barneveld gemakkelijk te bereiken. Hoewel Scherpenzeel zelf niet ligt aan een snelweg, is die via de goede uitvalswegen wel makkelijk bereikbaar.

Scherpenzeel biedt zijn bezoekers een gezellig centrum, een bijzonder stadspark en mooie landgoederen. De landgoederen Breeschoten en Berkhorst zijn mooie wandelgebieden. Rondom het dorp zijn veel mooie gebieden te vinden, zoals het Henschotermeer bij Woudenberg, een zandverstuiving in Maarn, en de rustige weilanden en stukjes bos die verspreid liggen rond het dorp. Scherpenzeel heeft veel mooie plekjes. Het park, met een mooie vijver en Huize Scherpenzeel, is een perfecte plek om tot rust te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *