Dreischor 

Plaatsen > Dreischor

Vermoedelijk in de 12de eeuw is de polder Dreischor ontstaan. De naam betekent waarschijnlijk drie delen of districten. Die drie delen, Beldert, Mareland of Maye en Sirjansland, vormden samen Dreischor. 

Dreischor is een prachtig voorbeeld van een ringdorp, het kerkgebouw staat centraal, daaromheen een grasveld begrensd door een grachtje. Daar rond omheen loopt de straat, met een ring van huizen eraan. Deze ring in dit dorp wordt aangemerkt als de meest fraaie in Zeeland.

De plaats werd al in 1206 vermeld. Eerst hoorde het grondgebied van Sirjansland er ook bij, maar in 1288 verdween dit deel tijdens een hevige stormvloed en ontstond Dijkwater. Tot 1374 was Dreischor een eilandje dat aan drie kanten werd omspoeld door water. Het is altijd een landbouwdorp geweest met als belangrijkste gewassen meekrap en vlas. 

De oorspronkelijk aan Sint Adriaan gewijde tweebeukige hallenkerk dateert grotendeels uit de 15 e eeuw. In de zuidbeuk van de St. Adrianuskerk is één van de mooiste grafkapellen van Nederland te zien. In de Sint Adriaanskerk op de Ring is een historische tentoonstelling over Dreischor te bezichtigen.

Opmerkelijk aan de Ring is het oude Raadhuis ( ’t plaesen ‘uus) uit 1637 met bij de ingang de spreuk: Doet wel en vreest niemand. In 2001 heeft Dreischor goud ontvangen in de internationale groencompetitie ‘Entente Florale’.

In vroeger dagen was de vlasteelt belangrijk. Deze en andere facetten van het landbouwleven op Schouwen-Duiveland worden belicht in het museum Goemanszorg. Streek- en Landbouwmuseum Goemanszorg in Dreischor is gevestigd in de uit ca. 1700 daterende boerderij ‘Goemanszorg’. In Goemanszorg is een indrukwekkende verzameling van o.a. oude landbouwwerktuigen en gereedschap te bezichtigen. Het woonhuisgedeelte van de boerderij is precies zo ingericht als omstreeks 1925. Vanuit het museum is er een ANWB ringroute uitgezet. Aan de wandelroutes staan verschillende panelen bij de monumenten.

Dreischor is in 2001 verkozen tot groenste dorp van Europa. 

Streek- en landbouwmuseum Goemanszorg
Streek- en landbouwmuseum Goemanszorg biedt de bezoeker een indringend beeld van het boerenleven aan het begin van de vorige eeuw tot aan de jaren vijftig, toen de mechanisatie van de landbouw zijn intrede deed. Molenweg 3, Dreischor. 0111-402303.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Dreischor en omgeving.
In Dreischor en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Dreischor en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *