Elst

Plaatsen > Elst

Elst ligt in de gemeente Rhenen in de provincie Utrecht. Elst heeft ca. 3700 inwoners.

Elst ligt aan de Nederrijn, aan de zuidkant van de Utrechtse Heuvelrug.

In Elst leefde men vroeger van de tabaksteelt. U vindt er ook nu nog tabaksschuren, die inmiddels een andere bestemming gevonden hebben.

De Nederlands Hervormde Kerk, voorheen Grote of St. Maartenskerk en ook St. Werenfriduskerk, aan de Rijksstraatweg is bijna 200 jaar oud en is aangewezen als rijksmonument. De kerk is door het oorlogsgeweld van de Slag om Arnhem vernield maar weer opgebouwd.. Opvallend in deze kerk is de bekapping, die op dezelfde manier is gebouwd als de kap van de tabaksschuren in de omgeving. Binnen in de kerk is een booggewelf te zien met prachtige beschilderingen. Het oude pijporgel is omstreeks 1865 aangeschaft. Onder de kerk is een klein museum gevestigd waar een Sarcofaag te bezichtigen is welke van de patroonheilige van de kerk St. Werenfridus is geweest. In het museum zijn ook de resten van twee Romeinse tempels te bezichtigen.

Aardkundig Monument
Ook in Elst vinden we een Aardkundig Monument, en wel het sneeuwsmeltwaterdal op de Plantage Willem III. Een Aardkundig Monument is een gebied waarin je de ontwikkeling van de aarde over honderden, duizenden of zelfs tienduizenden jaren met eigen ogen kunt zien. Het sneeuwsmeltwaterdal in Elst stamt uit de laatste ijstijd, 80.000 tot 10.000 jaar geleden. Het landijs kwam toen niet in Nederland, maar het was hier wel erg koud en er viel enorm veel sneeuw. In het voorjaar en in de zomer, als de temperaturen iets boven het vriespunt kwamen, ontdooiden de sneeuw en de bovengrond. Het smeltwater kon niet diep wegzakken, omdat de ondergrond bevroren bleef. Door het afstromende smeltwater ontstonden beekjes die uitgroeiden tot sneeuwsmeltwaterdalen. Op de Plantage Willem III zijn twee sneeuwsmeltwaterdalen, waarvan de meest westelijke het duidelijkst is en ook is aangewezen tot Aardkundig Monument.

In Elst staat een kleine korenmolen, ’t Wissel, die recentelijk is gerestaureerd en thans op vrijwillige basis in bedrijf is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *