Huizum 

Plaatsen > Huizum

Huizum ligt in de gemeente Leeuwarden in de provincie Friesland.

Bezienswaardigheden

De Hervormde kerk van Huizum wordt nu omringd door een zuidelijke buitenwijk van Leeuwarden. Deze éénbeukige kerk, oorspronkelijk gewijd aan Johannes de Doper, heeft een vijfzijdig gesloten koor en een ongepleisterde zadeldaktoren van drie geledingen met topgevels voorzien van blindnissen.

Hoewel aangetroffen tufsteenresten aantonen dat de oorspronkelijke kerk al in de twaalfde eeuw bestond, is het grootste deel van de huidige kerk gebouwd in de latere periode van de Middeleeuwen. In de negentiende eeuw werd het gebouw bepleisterd en voorzien van een aantal nieuwe ramen.

De toren werd oorspronkelijk gebouwd in de dertiende eeuw, maar later is deze verhoogd en hersteld, mede omdat zij in de loop van de tijd scheef is gezakt. In 1958 vond een restauratie plaats.

Aan de zuidgevel is een gevelsteen aangebracht met het jaartal 1626 en met jaartalankers is het jaar “1655” geschreven, wat herinnert aan hersteloperaties in die jaren.

In de toren hangen twee klokken die werden gegoten door Geert van Wou II (1529) en Thomas Both (1582).

Binnenin de kerk wordt de ruimte overspannen door een laatmiddeleeuws houten tongewelf op trekbalken met korbeelstellen. De gesneden gewelfschotels zijn voorzien van passiesymbolen.

Tot de inventaris behoren een Renaissance-preekstoel uit het midden van de zestiende eeuw, een doophek uit het einde van die eeuw, een doopbekken uit 1604, drie zeventiende eeuwse overhuifde herenbanken, enkele oude kerkbanken en een door L. van Dam & Zn. gebouwd orgel (1849).

Op het kerkhof bevindt zich een bijzondere zerk voor Battaerd van Asbeck (circa 1800).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *