Koudum

Plaatsen > Koudum

Koudum ligt in de gemeente Nijefurd in de provincie Friesland.

Koudum bestaat al meer dan 1100 jaar. De oudst bekende vermelding, onder de naam Kolwidum, is uit het jaar 903. De naam verklaard zich door dat `Kol` de Germaanse aanduiding voor ‘hoogste punt’ was en “widu” voor ‘bos’. Letterlijk `hoogste punt in het bos` dat klopt ook wel daar Koudum op een stuwwal uit de ijstijd ligt.

Tot en met de 17e eeuw was een flink deel van de Koudumer bevolking, net als in de andere plaatsen van de Friese Zuidwesthoek, betrokken bij de koopvaardij. De welvaart die dit met zich mee bracht is af te lezen aan het fraaie interieur van de Kerk die op het hoogste punt van het dorp staat. Vanaf de 18e eeuw verplaatst de koopvaardijactiviteit zich meer en meer naar het westen van het land, mensen trokken weg uit Koudum, de blijvers schakelden gaandeweg over op de landbouw. Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw kwam ook de tuinbouw goed tot ontwikkeling. In de gloriejaren had Koudum een eigen veilinggebouw en werden de sperziebonen, bloemkool en andere groenten tot ver in Nederland aan de man gebracht.

Het dorp heeft ± 2750 inwoners en is tegenwoordig bekend vanwege de vele recreatiemogelijkheden op en rond het water. Koudum ligt centraal in de Friese Zuidwesthoek tussen de Fluessen en de Morra en nabij de IJsselmeerkust en de Gaasterlandse bossen.

Skûtsjesilen: Kom aan boord!

Een vakantie in Friesland is niet compleet zonder een tocht over de prachtige Friese meren. Het hele seizoen organiseert Vakantiepark De Kuilart bij Koudum daarom zeiltochten van 2 uur over de Fluessen, het grootste binnenmeer van Friesland, met hun authentieke skûtsjes.
Vanaf april t/m oktober zijn er iedere zondag afvaarten vanaf de kade bij het restaurant van Vakantiepark De Kuilart. In juli en augustus varen ze ook op dinsdag en donderdag. U maakt een tocht van 2 uren en de prijs is € 12,50 p.p. (2016) U kunt reserveren bij de receptie van Vakantiepark De Kuilart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *