Landsmeer

Plaatsen > Landsmeer

De gemeente Landsmeer ligt in de provincie Noord-Holland. Inwoneraantal: 10.275; Oppervlakte: 26,44 km²; Wateroppervlakte: 3,68 km².

Vlakbij Amsterdam ligt de gemeente Landsmeer met twee belangrijke natuurgebieden binnen de grenzen. 

Het Ilperveld herbergt tientallen soorten weidevogels en bestaat uit moerassen, graslanden, rietvelden en water en is alleen over water te bereiken. Als je het Ilperveld binnenvaart, komen er boeiende details aan het licht. De flora langs de slootkanten is rijk, een mozaïek van moerasrolklaver, echte koekoeksbloem, gevleugeld hertshooi, watermunt en lepelblad. Er zijn ook stukjes veenhei, waar zelfs cranberry groeit.
Een vaartocht door het Ilperveld is een belevenis. Je kunt aanleggen bij een rietveld en verend over de veenbodem stappen. Rondvarend kan het niet anders of je ontmoet kieviten, tureluurs, watersnippen, grutto’s, kiekendieven of een roerdomp. Schilderachtige Soayschapen begrazen hier en daar het land.

In de trektijd is dit stille veld een toevluchtsoord voor duizenden passanten, zoals smienten, wulpen. In het voorjaar komen hier kemphanen langs op doorreis naar het noorden. Vroeger broedden ze hier ook, maar om allerlei redenen doen ze dat tegenwoordig liever ergens anders.

In juni 2000 werd een pad speciaal voor wandelaars en minder validen geopend. Het nieuwe natuurpad, genaamd Ilperpad, heeft als doel het Ilperveld makkelijker toegankelijker te maken voor bezoekers. Vooral voor mensen met een handicap en scholieren zullen hier van profiteren. Geprobeerd is zoveel mogelijk elementen uit het Ilperveld samen te brengen langs het pad.

Het Twiske is een recreatiegebied met watersportmogelijkheden als kanoën, surfen en zwemmen, maar ook met fiets- en ruiterpaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *