Langbroek

Plaatsen > Langbroek

Langbroek is deel van de gemeente Wijk bij Duurstede. In die gemeente staan veel kastelen. Ze zijn vooral te vinden langs de Langbroekerwetering in het dorp Langbroek. In de 12e eeuw verrezen in dit fraaie gebied de eerste ‘donjons’.

Later werden versterkte woontorens verbouwd en uitgebreid tot kastelen en landhuizen. Enkele zijn alleen tijdens de Open Monumentendag te bezichtigen. Diverse kasteeltuinen en landgoederen zijn wel vrij toegankelijk. De kastelen in de provincie Utrecht staan van juli t/m september centraal tijdens de kastelenmaanden.

Bezienswaardigheden

de Hervormde Kerk
In de Hervormde Kerk aan de zeer schilderachtige Brink met zijn oude waterpomp staan acht adellijke banken, die de wapens van kasteelheren uit de buurt dragen. De kerk is van 1880 en gebouwd over een vroeger Godshuis heen dat op deze plaats stond en van ca. 1200 dateerde

Langbroeker Wetering
Parallel aan de Kromme Rijn strekt deze smalle, kaarsrechte vaart zich ca 15 km ver door een landschap van akkers, boomgaarden en kleine bospercelen uit. Hij zoomt langs een hele reeks kastelen.

Beverweerd,
Beverweerd ligt dichtbij het dorp Werkhoven en stamt uit de 13e eeuw; de hal is het oudste gedeelte. Dit kasteel is woonplaats geweest van de Graaf van Buren, schoonvader van Willem de Zwijger. Het kasteel is in 1835 in neogotische stijl gerestaureerd, waarbij kantelen aangebracht en de grachten deels gedempt werden.  Het kasteel herbergde lange tijd de internationale school van de Quakers, ofwel het Genootschap der Vrienden: een uit 17e-eeuws Engeland afkomstige protestantse sekte met praktische vroomheid en eenvoud in het leven als doelstellingen. De Internationale school is eind jaren 90 vertrokken en de huidige eigenaar Stichting Philadelphia is druk bezig alles in gang te zetten om hier huisvesting voor oudere vegetariërs te realiseren, onderdeel hiervan zal zijn het restaureren van het kasteel.
Momenteel biedt het kasteel onderdak aan kunstenaars. Regelmatig is het kasteel te bezoeken tijdens exposities. Er is momenteel geen timing over wanneer de kunstenaars het kasteel moeten verlaten of wanneer de restauratie aanvang zal nemen. Op tijden dat het kasteel niet toegankelijk is zijn bossen rondom schitterend vrij wandelgebied.

Hindersteyn
Hindersteyn, ookwel eens gespeld als Hindersteijn, ligt dichtbij Langbroek, dateert van 1538, toen het kasteel als ridderhofstad werd erkend, ofschoon het al in akten van 1315 is vernield. De woontoren is voorzien van neogotische ramen. Niet te bezichtigen.

Leeuwenburgh
Leeuwenburg, gelegen aan de wetering, is een adellijk woonhuis uit 1670. Aan de voorzijde is een ruim plein. Niet te bezichtigen.

Lunenburg
Lunenburg, vlak voor Langbroek, vindt zijn eerste vermelding in 1300 en werd in 1538 als ridderhofstad erkend. In 1860 zijn woonvleugels en stalgebouwen gesloopt en werd de slotgracht gedempt. Het kasteel leed zwaar door een bombardement in 1944; het is in 1968 gerestaureerd. Niet te bezichtigen.

Sandenburg
Sandenburg, aan de laan van die naam even voorbij Langbroek, is in de vorige eeuw ontstaan op de plaats waar zes eeuwen eerder een imposante burcht in het landschap oprees. Woontoren en vleugels zijn in neogotische stijl opgetrokken en wit gepleisterd. Niet te bezichtigen.

Sterkenburg 
Sterkenburg bij de brug halverwege de wetering, wordt gedomineerd door een zware vierkante verdedigingstoren. Het slot stamt uit de 13e eeuw. Er is een internationale school voor talenstudie gevestigd. Niet te bezichtigen.

Walenburg
Walenburg, even ten oosten van Langbroek is een klein kasteel uit de 14e eeuw en bestaat uit een woontoren met lagere vleugel. Het is in 1966 na lang te zijn verwaarloosd gerestaureerd en voor bewoning geschikt gemaakt. Daarbij kon aan de hand van oude prenten het toegangspoortje in de oorspronkelijke stijl worden bijgebouwd. Niet te bezichtigen.

Huis Groenestein
Aan de wetering even buiten Langbroek trekt verder nog de poort van Huis Groenestein de aandacht. Dit bouwwerkje uit 1617, is enig overblijfsel van het landgoed Groenestein; het is opgetrokken op een brugje over de vaart. Het is in 1970 als poort gerestaureerd en aangeboden aan Graaf van Lynden van Sandenburg bij diens afscheid als Commissaris van de Koningin in Utrecht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *