Noord-Beveland

Plaatsen > Noord-Beveland

De gemeente Noord-Beveland ligt in de provincie Zeeland. De gemeente bestaat uit de woonkernen: Colijnsplaat, Geersdijk, Kamperland, Kats, Kortgene en Wissenkerke.

In de gemeente Noord-Beveland wonen 7.194 inwoners. de gemeente is 91,97 km² groot en heeft een wateroppervlakte van 34,81 km² binnen haar grenzen.

De geschiedenis van Noord-Beveland gaat honderden jaren terug en staat vooral in het teken van, hoe kan het ook anders, water. Rond het jaar 1000 bestaat het gebied slechts uit schorren en slikken. Noord-Beveland is gevormd door twee eilanden. Deze werden gescheiden door de Wijtvliet, die vermoedelijk in het begin van de 14e eeuw werd afgedamd. Door de stormvloeden van 1530 en 1532 is Noord-Beveland helemaal van de landkaart verdwenen. In 1598 is begonnen met de herinpoldering. Door de unieke ligging aan zowel de Noordzee, Oosterschelde als het Veerse meer, is Noord-Beveland een natuurlijke topbestemming voor de water(sport)liefhebber.

In het noorden grenst Noord-Beveland aan de Oosterschelde, een uniek natuur- en watersportgebied. Van de Noordzee gescheiden door de imposante stormvloedkering, maar door de openstaande schuiven blijvend verbonden zodat nog steeds de natuurwetten van de Noordzee gelden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *