Ouddorp

Plaatsen > Ouddorp

Ouddorp ligt in de gemeente Goedereede in de provincie zuid Holland.

Over het ontstaan van Ouddorp is weinig met zekerheid te zeggen. Wel is bekend dat op het grondgebied van Ouddorp in vroeger tijden sprake was van een Romeinse nederzetting. Bovendien wordt in oude literatuur gesproken van zowel het “oude dorp” als van “diependorst”. We kunnen zeker stellen dat Ouddorp de oudste plaats van Westvoorne is.

Bezienswaardigheden
De oude kerk dateert uit 1348 en was gewijd aan St. Maarten. Daarnaast stond er in de omgeving van Ouddorp op Preekhil, een terp, een kapel, die dienst deed als bedevaartplaats voor vissers en zeelieden. Na de komst van de watergeuzen werd de kerk rond 1572 in gebruik genomen door de Hervormden. In 1790 werd het gebouw ingrijpend vernieuwd. Het kerkgebouw heeft zwaar geleden tijden de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Werd men namelijk in Goedereede door verstrekte muren tegen gehouden dan kwam men naar Ouddorp. Men plunderde, vernielde en stak de zaak dan in brand.

De toren van Ouddorp
De toren is gebouwd in 1348, tegelijk met de kerk. De toren is gefundeerd op 2.60 m onder het maaiveld. Oorspronkelijk was deze toren voorzien van een spits en deed hij dienst als vuurtoren. De spits is in 1857 afgebroken. In de toren vinden we een torenklok die tijdens de verwoestingen in de 15e eeuw werd beschadigd en in 1641 opnieuw werd gegoten. Door de tijd heen is de toren zodanig in verval geraakt, dat men in 1982 is begonnen met de restauratie van de toren. Daarbij werd opnieuw een spits aangebracht.

Ouddorp heeft twee korenmolens: molen “De Hoop” aan de Molenweg en molen “De Zwaan” aan de Dorpsweg.

De haven van Ouddorp werd in 1860-1861 aangelegd en is in de loop der tijden uitgebreid met een los- en laadplaats. Vroeger, als de vissersvloot in de haven lag, was het een gezellige drukte rond de haven. Nu wordt de haven gebruikt als jachthaven.

Ouder dan deze haven is het Kil-haventje nabij de Val. Al rond 1415 werd nabij de Val de haringvangst uitgeoefend. Het haventje is inmiddels dichtgeslibd en wordt niet meer gebruikt.

Eén monumentaal gebouw mag niet vergeten worden, namelijk de vuurtoren. Deze toren ligt in het uiterste westen van het eiland. Hij werd gebouwd in de jaren 1947-1948. De hoogte bedraagt 52 meter. Zijn voorganger werd op 4 mei 1945 door de bezetters totaal vernield. Deze toren dateerde uit 1912. Daarvoor deed de toren van Goedereede dienst als vuurtoren.

Ouddorp had vroeger een aantal mooie buitenplaatsen en boerderijen. Veel hiervan zijn inmiddels gesloopt. We noemen hier onder meer “De Klepperstee”. “Heijburg”, “De Hofdijk” en “Rustburg”. Een aantal is nog in stand: de Ridderstee aan de Westerweg (1786), Vissershoek aan de Westnieuwlandseweg (1675), Huis de Klarebeek aan de Klarebeekweg (1659), Zeezicht aan de Oostdijkseweg (1672), ’t Blaauwe Huus aan de Bosweg (1659).

Kortom; Ouddorp heeft de bezoeker veel te bieden, zoals kilometers lange zandstranden, mooie natuurgebieden en gezellige dorpskernen met vele winkels. Wat eetgelegenheden betreft, je vindt het allemaal in Ouddorp en omgeving. Van snackbar tot restaurant en van pizzeria tot bistro.

Ook aan de sportievelingen is gedacht: fietsen, wandelen, vissen, surfen, paardrijden, tennissen en zwemmen behoren tot de vele mogelijkheden.
Bij minder mooi weer hoef je je niet te vervelen. Wat dacht je van een bezoek aan diverse musea die wij rijk zijn, de gezellige weekmarkten, of de Expo Haringvliet. Kom zelf maar eens een kijkje nemen bij al dit moois en genieten van wat Ouddorp en omgeving te bieden heeft. Je bevindt je nu in een gebied met stranden en jachthavens die zijn voorzien van de Blauwe Vlag. Dit is een milieu onderscheiding die wordt gegeven aan gemeenten die zich bijzonder inspannen voor het schoonhouden van hun stranden en jachthavens en die deze zeer milieuvriendelijk beheren.

Ouddorp beschikt over een strand van 20 km. Vele sporten worden op dit strand beoefend, zoals paardrijden. De plaatselijke manege kan je meenemen tijdens één van haar buitenritten.

De omgeving met zijn hoeven en ‘spulletjes’ en het landschap van hoogtes en hameeten vormen een bezienswaardigheid van de eerste orde. De vuurtoren “Westhoofd” dateert uit 1947 en is 56 meter hoog. Helaas is deze vuurtoren niet voor het publiek toegankelijk.

Ouddorp aan Zee is een familiebadplaats waar jong en oud zich thuis voelen en waar gezelligheidszoekers hun terrasjes en winkeltjes vinden. Ook in het voor- en naseizoen is er voldoende in Ouddorp en omgeving te beleven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *