Putten

Plaatsen > Putten

Putten is een dorp en gemeente in de provincie Gelderland. Putten is een landelijke gemeente in het hart van Nederland. Er wonen 23.171 mensen (2006). De oppervlakte bedraagt ruim 85 honderd hectare.

De gemeente ligt gedeeltelijk in het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland, het Centraal Veluws Natuurgebied. Het noordwesten van de gemeente wordt begrensd door het Randmeer.

De geschiedenis van Putten gaat ver terug. Uit 855 dateert het oudste schriftelijke bewijs, waaruit blijkt dat hier al sprake was van een gemeenschap van mensen. De aanleg van de spoorlijn in de vorige eeuw haalde het dorp uit zijn eeuwenlange isolement. Het vreemdelingenverkeer begon zich te ontwikkelen. Pensions, hotels en de verhuur van gemeubileerde kamers kwamen in opkomst. Toen men aan het eind van de vorige eeuw de waarde van de bossen als leverancier van zuivere lucht en van een gezond klimaat ontdekte, werd Putten een bekend vakantie- en kuuroord.

De gemeente heeft sedert 1944 ook bekendheid gekregen doordat – na een overval van een verzetsgroep op een Duitse legerauto in de nabijheid van kasteel Oldenaller – een groot aantal mannen naar Duitse concentratiekampen werd gezonden. Van de 660 weggevoerden zijn er 552 niet teruggekeerd. Het door Mari Andriessen ontworpen monument met het door prof. dr. ir. J.T.B. Bijhouwer ontworpen symbolische kerkhof herinneren aan deze zwarte bladzijde uit de Puttense geschiedenis. “De Vrouw van Putten” is een onderdeel van dit monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de razzia die op 1 en 2 oktober 1944 in Putten werd gehouden. Ze kijkt in de richting van de Oude Kerk, van waaruit de mannen en jongens werden weggevoerd. Het beeld is gemaakt door Mari Andriessen en is uitgevoerd in Frans kalksteen Euville. Koningin Juliana onthulde het monument op 1 oktober 1949.

Putten ligt op een afstand van 4 km van het recreatiestrand Nulde, waar een jachthaven plaats biedt aan honderden schepen. Omgeven door bos, heide en weiland trekt Putten jaarlijks duizenden toeristen, voor wie campings, bungalows en pensions ter beschikking staan. Er is een uitgebreid toeristisch fietspadennet door alle buurtschappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *